Adhin en Noersalim bewandelen Pad van Verzoening
29 Jun 2018, 00:56
foto
Humprey Jeroe van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld en minister Mike Noersalim leggen een krans bij Bastion Veere.


President Desi Bouterse gaat later op de dag, te Redi Doti, een document dat met het grondenrechtenvraagstuk van de Inheemsen te maken heeft, ondertekenen. Dit heeft Moejinga Aboikoni-Linga van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, donderdag meegedeeld. Op Redi Doti wordt het tweede deel van de Dag van Nationale Rouw en Verzoening afgewerkt.

Leden van het Comité, leerlingen van de Oranjeschool, vicepresident Ashwin Adhin en minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, hebben donderdag het Pad van Verzoening bewandeld. Dit is de route tussen het Monument van de Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant, en Bastion Veere in Fort Zeelandia, waar op 8 december 1982 vijftien mannen zijn gefolterd en vermoord. Bij beide monumenten zijn er kransen gelegd. De symbolische wandeling is onderdeel van de Dag van Nationale rouw en Verzoening die op de valreep is afgekondigd.

De wandeling is een poging van de organisatie om verzoening te brengen tussen de nabestaanden van beide tragedies die plaatsvonden tijdens het militaire bewind onder leiding van Bouterse, nu president. De organisatie is echter geen voorstander van straffen voor de verantwoordelijken van het politiek geweld dat honderden levens heeft opgeëist.

“Laten we als natie samenwerken aan nationale genezing van ons land,” roept minister Noersalim op. Hij geeft aan dat het pad van verzoening zal helpen “om de samenleving van een verdeeld verleden te leiden naar een gesmeden toekomst waarin vrede en maatschappelijke rust belangrijke randvoorwaarden vormen om de ontwikkeling van dit gezegende land verder ter hand te nemen.”

Ook Aboikoni-Linga heeft een boodschap van eenheid. “Het pad van verzoening moet ons als samenleving tonen dat het mogelijk is dat mensen die eerder vijanden van elkaar waren, samen op pad moeten kunnen gaan. Of elkaar tegemoet kunnen lopen, zonder een vijandige houding. Het moet niet slechts een symbool zijn van de verzoening van twee groepen, maar van de totale samenleving.”

Anders dan gepland wordt vandaag de herdenking voortgezet in het Inheemse dorp Redi Doti op Para. Dit gebeurt op verzoek van president Bouterse, deelt het Comité mee. “De president zal gebruik maken van deze gelegenheid om het document van het grondenrechtenvraagstuk van de Inheemsen, te ondertekenen,” deelt Aboikoni-Linga aan het eind van haar toespraak mee.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April