WK 2018: Uruguay aan kop in groep A met negen punten
25 Jun 2018, 13:21
Luis Suárez heeft zijn draai gevonden. Binnen tien minuten schiet hij zijn eerste tegen de netten in het duel met gastland Rusland. (Foto: Reuters)

In het duel tussen Uruguay en Rusland die zich al beide hebben geplaatst voor de achtste finales was de prijs de groepswinnaar. Met zijn 3-0 overwinning op de Russen, gaat Uruguay ongeslagen aan top van Groep A met negen punten en Rusland eindigt als tweede met zes. Het is het eerste duel dat gastland Rusland verliest in de eerste ronde. Na een indrukwekkende start van dit toernooi, heeft Rusland zich gemakkelijk laten verslaan in dit duel.

Luis Suárez begint op volle sterkte en schuift binnen de 10e minuut het eerste doelpunt in de netten van Igor Akinfeev. Uit een vrije schop trapt hij het leer onhoudbaar naast de muur in de rechterbenedenhoek. Rusland krijgt direct daarna de kans op de gelijkmaker. Denis Cheryshev trapt de bal keihard met zijn rechtervoet die hij aangespeeld krijgt door Artem Dzyuba naar het midden van doel. Fernando Muslera redt. Ook de daaropvolgende hoekschop is een makkie voor de goalie.

Kort voor het eerste half uur wordt Diego Laxalt op weg geholpen door Cheryshev. Na een hoekschop belandt de bal voor de voeten van Laxalt, die het leer via het been van Cheryshev de netten intrapt. En dan lijkt de Russische verdediging even zoek. Rodrigo Bentancur stormt af op de Russische doelman, nadat hij was aangespeeld door Suárez, maar zijn schot wordt afgeblokt door doelman Akinfeev. De bal komt daarop terecht bij Edinson Cavani die de 3-0 mist.

In de 36e minuut moeten de Russen met tien man verder. Igor Smolkinov krijgt binnen tien minuten twee gele kaarten. Zijn aanval van achteren op de benen van Laxalt levert hem zijn tweede geel op. Hij mag naar de kleedkamers.

In de tweede helft heeft Rusland meer structuur in het spel en vecht voor controle op de wedstrijd. Uruguay lijkt tevreden met het verdedigen van zijn voorsprong. Rusland krijgt één van zijn beste kansen via Dzyuba die vanop de zes meter wild boven het doel schopt. Daarop komt Fedor Smelov goed in de ruimte achter de defensie van Uruguay, maar hij kan geen teamgenoot vinden om te verlengen.

Uiteindelijk is Cavani die het derde doelpunt in het duel scoort. Na diverse missers, noteert hij van dichtbij zijn eerste WK-treffer op dit toernooi. In de achtste finales komt Rusland uit tegen de groepswinnaar van B en Uruguay komt uit tegen de nummer 2 in groep B.