WK 2018: Zwitserland toont klasse tegen Servië: 2-1
22 Jun 2018, 17:51
De Zwitsers kunnen hun geluk niet op. Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri schieten hun land naar de overwinning. (Foto's: Reuters)

Xherdan Shaqiri is de 'man of the match' geworden van het duel Zwitserland-Servië. In de slotfase van de reguliere speeltijd zorgt hij ervoor dat zijn land nog de kans heeft om door te stoten naar de achtste finale. In groep E hebben Zwitserland en Brazilië elk vier punten. Brazilië is groepsleider omdat het een beter doelsaldo heeft. Servië heeft drie punten en moet Brazilië verslaan om nog iets in de melk te brokkelen te hebben. Zwitserland ontmoet nog puntloze Costa Rica, dat al uitgeschakeld is.

Zwitserland is het eerste team in dit WK dat na een achterstand heeft weten te winnen van zijn tegenstander. Servië staat in de 5e minuut al voor via het hoofd van Alexandr Mitrovic. Granit Xhaka zorgt voor de gelijkmaker. Shaqiri die een goede partij heeft gespeeld, schiet zijn land naar de overwinning.

Beide teams zijn gestart met het ontwikkelen van een ritme. De trainers hebben hun spelers aangemoedigd om de bal in bezit te houden en door te breken naar het doel van de tegenstander. Dit zorgt ervoor dat de wedstrijd heel open is. Dat blijkt al direct na 5 minuten wanneer Tadic van Servië de bal krijgt na een foutje van Zwitserland. Met een kapbeweging gaat hij langs de verdediger van Zwitserland, waarna hij de bal prachtig op het hoofd van Alexandr Mitrovic legt. Zijn teamgenoot doet via zijn hoofd het doelnet van Zwitserland trillen. De Zwitsers laten zich niet van het veld slaan en voeren hun tempo enorm op. Hoog, laag, via het midden en wijd proberen zij hun aanvallers slimmer af te zijn. Maar de afronding wordt steeds verhinderd door de verdediging. Beide landen creëren kansen om het doelsaldo te beïnvloeden, maar krijgen de gelegenheid niet. De rust wordt ingegaan met 1-0 voor Servië.

De Zwitsers hebben blijkbaar heel wat moeten aanhoren in de kleedkamer. Dat is duidelijk te merken aan de manier hoe Zwitserland het spel overneemt. Servië krijgt het heel moeilijk met een vloedgolf van aanvallen die worden uitgezet door de Zwitsers. De bal komt in de 51e minuut in het strafschopgebied van Servië terecht. De verdediging werkt het leder klungelig weg en het belandt bij de voet van Xhaka. Hij stuurt een knaller in de richting van doelverdediger Vladimir Stojkovic, die vastgespijkerd toekijkt hoe de bal langs hem in het net vliegt.

Zwitserland wil niet alleen gelijkmaken, maar ook winnen. Servië is genoodzaakt om nu op de counter te spelen en zo het enthousiasme van de Zwitsers proberen om te zetten in verdriet. Een gelijkspel is niet genoeg, dus gaan beide teams in de laatste tien minuten heel hard tegen aan. Het spel wordt hierdoor helemaal open. Degene die de eerste fout van de tegenstander weet om te zetten in een doelpunt, maakt dan heel veel kans om door te gaan naar de volgende ronde. En precies dat gebeurt aan het einde van de wedstrijd. Spelmaker Shaqiri van Zwitserland krijgt een bal gespeeld vanuit zijn helft, waardoor de verdediging van Servië op het verkeerde been wordt gezet. Shaqiri holt achter de bal aan en schudt de verdediger en de doelman van zich af. Hij plaatst de bal netjes langs doelman Stojkovic en begint daarna het overwinningsfeestje al te vieren door zijn shirt uit te trekken en te rennen naar zijn teamgenoten. Hij krijgt hiervoor de gele kaart.