Betere begeleiding voor diabetespatiënten
11 Jun, 19:50
foto
Diabetesverpleegkundigen en apothekersassistenten tijdens de training.


Om diabetespatiënten beter te kunnen begeleiden en hun bloedglucosewaarden beter onder controle te helpen houden, zullen diabetesverpleegkundigen en apothekersassistenten van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) trainingen volgen bij het diabeteseducatiecentrum DiaBetre. Deze trainingen vinden plaats in het kader van de DiaBetrecampagne die op 8 maart is gestart en loopt tot 9 augustus.

“We hebben gezien dat er veel diabetespatiënten zijn bijgekomen. Daarom gaan we partnerschappen aan met de RGD en andere instanties, zodat we samen het diabetesprobleem kunnen beheersen. Uiteindelijk is ons doel hetzelfde: wij willen het aantal diabeten in Suriname verminderen”, geeft Garry Chin Jen Sem de achterliggende gedachte van dit initiatief aan. Hij is de farmaceutische vertegenwoordiger van Pharmport, zusterbedrijf van Diabetre, en productspecialist van insuline.

Meer dan 50% toegenomen
Suriname telt nu ongeveer 45.000 diabetespatiënten. Van dit aantal is circa 12.000 insulineafhankelijk. Diabeten die hun bloedsuikerwaarden niet goed kunnen reguleren, kunnen uiteindelijk met ernstige complicaties te maken krijgen. Zo kunnen zij in de dialyse schieten.

De afgelopen jaren is ook het aantal dialysepatiënten drastisch toegenomen. Het afgelopen jaar waren er ongeveer 600 dialysepatiënten geregistreerd en voor januari dit jaar zitten we volgens cijfers van het SZF al op 761 patiënten. “En als we kijken vanaf 2012 tot heden, dan is dat met meer dan 50% toegenomen”, geeft Chin Jen Sem de ernst van de situatie aan.

Dialyse is een eindstation
Dialyse kan worden beschouwd als een eindstation voor diabetespatiënten. Als de alvleesklier onvoldoende insuline produceert en/of het lichaam niet meer goed reageert op insuline, zal de bloedsuikerspiegel stijgen en gaan de nieren kapot. Als de nieren dan niet meer goed functioneren, hebben ze steun nodig om het bloed te zuiveren. Die steun kan worden verkregen door te dialyseren. Diabetespatiënten die in staat zijn hun bloedsuiker onder controle te houden, hoeven niet in de dialyse te belanden.

Gezond eten en bewegen
Voor diabetespatiënten is erg belangrijk dat ze hun bloedsuiker op het juiste niveau houden, benadrukt Chin Jen Sem. Hij merkt dat nog teveel diabetespatiënten niet beseffen wat de gevolgen zijn als ze hun bloedsuiker niet kunnen reguleren. Sommigen denken dat ze geen suiker mogen gebruiken, maar dat is niet het enige. “Je moet ook letten op andere zaken in je voeding. Je moet weten wat je eet en vooral veel bewegen. Dat is heel belangrijk. Veel mensen in Suriname houden niet van bewegen en dat is juist een heel belangrijk onderdeel om je diabetes onder controle te kunnen houden”, benadrukt Chin Jen Sem.