Cuba: Tweede vliegrecorder geborgen, dodental stijgt
25 May, 15:04
foto
De wrakstukken van de Boeing 737-200 die kort na het opstijgen in een veld nabij de luchthaven in Havana neerstortte. (Foto: Reuters)


Onderzoekers naar de vliegramp in Cuba hebben de tweede vliegrecorder gevonden van de Boeing 737-200 die een week geleden neerstortte. Intussen is bekend dat ook een andere overlevende van de vliegtuigcrash is overleden, wat het dodental brengt op 112.

Het toestel was bezig met een binnenlandse vlucht uit Havana naar Holguin, toen het kort na het opstijgen neerstortte. Emiley Sanchez, een 40-jarige Cubaan uit de oostelijke stad Holguin is in een ziekenhuis in de hoofdstad overleden aan "ernstige traumatische letsels en brandwonden" die zij bij het ongeluk had opgelopen.

"Haar toestand was uiterst kritisch met ongunstige vooruitzichten en op een progressief neerwaarts pad dat we niet konden keren", zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring die werd gelezen over de staatszender Radio Reloj.

Drie Cubaanse vrouwen hadden de ramp oorspronkelijk overleefd toen de Boeing 737 kort na het opstijgen neerstortte en in vlammen opging. Twee van hen zijn nu gestorven. De overgebleven overlevende vecht nog voor haar leven.

Het vliegtuig was verhuurd door het weinig bekende Mexicaanse bedrijf Damojh aan het vlaggenschip van Cuba, Cubana. Op elf passagiers na waren alle passagiers aan boord Cubaans. De buitenlanders waren zeven Mexicanen, waaronder de bemanning, twee Argentijnse toeristen en twee Sahrawi's uit een omstreden gebied in de Westelijke Sahara die in Cuba woonden.

Cuba leidt het onderzoek naar de crash, samen met Mexicaanse en Amerikaanse onderzoekers, en heeft eerder de zwarte doos met vluchtgegevens en spraakopnamen uit de cockpit opgehaald.

De Mexicaanse burgerluchtvaartautoriteit zei maandag dat zij de activiteiten van Damojh had opgeschort, terwijl zij ervoor zorgde dat het bedrijf zich aan de regels hield en informatie verzamelde om onderzoekers te helpen de oorzaak van de crash te achterhalen. Eerdere klachten over ontoereikende onderhouds- en veiligheidsmaatregelen van het vliegbedrijf zijn de afgelopen dagen opnieuw opgedoken.