Dollar verzwakt even, euro in vrije val
23 May 2018, 00:02
foto


De wisselkoers van de euro stond gisteren gelijk aan dat van de US dollar op SRD 7,50. De laatste weken is de euro gestaag gedaald, met een abrupte daling op dinsdag. Internationale ontwikkelingen en de inbeslagname van de geldzending van 19 miljoen euro door de Nederlandse autoriteiten, hebben de euro in een vrije val in Suriname gebracht.

De vraag naar de euro in Suriname is gekelderd. Importeurs wagen zich niet aan de opkoop van de euro. Ook de euro-dollar pariteit daalt. De dollar is dinsdag geslipt na zes opeenvolgende dagen van winst. De Amerikaanse schatkistopbrengsten kelderden en beleggers gingen op zoek naar nieuwe prikkels om de valuta te kopen na een bijna 7 procent stijging sinds midden februari. De euro is verder gedaald ten opzichte van de dollar. Met een afname van 0,1 procent, eindigde de euro op US$ 1,178.

De keldering van de euro heeft te maken met de politieke onzekerheid in Italië. De anti-establishment 5-Star Movement van het land en de extreemrechtse Liga hebben maandag Giuseppe Conte voorgedragen als premier om hun coalitieregering te leiden.
Finabank heeft haar beleid voor kasstortingen ook aangepast. In een mededeling zegt de bank dat door de aanscherping van de internationale anti-money laundering regelgeving zij met ingang van dinsdag stortingen van coupures van 200 euro en 500 euro niet zal accepteren. Voor stortingen vanaf SRD 25.000,- US$ 3.000 en 500 euro moet de herkomst van het geld worden aangegeven inclusief naam, adres en woonplaats. Bovendien zullen stortingen boven de 3.000 euro niet worden geaccepteerd en zullen voor stortingen vanaf 500 euro een stortingsfee van 3% in rekening worden gebracht.

Econoom Steven Debipersad zei in gesprek met Radio ABC dat lokale consumenten blij moeten zijn met een waardedaling van de euro omdat dat betekent dat de waarde van de SRD is gestegen. Hij hoopt alleen dat de prijs van Europese goederen dan ook omlaag gaat. In bankkringen wordt verwacht dat de euro nog lager zal gaan.

De recente opwaartse trend van de dollar werd ondersteund door algemene positieve Amerikaanse economische gegevens die de Federal Reserve (FED) op schema houden om de rente dit jaar nog minstens twee keer te verhogen. De uiteenlopende verschillen in monetair beleid tussen de FED en andere centrale banken, zijn een grote steunpilaar geweest voor de dollar.

Maandag nog bereikte de dollar een hoogtepunt van de afelopen vijf maanden. De stijging maandag had te maken met de tekenen dat de Verenigde Staten en China vooruitgang boekten om hun handelsconflict op te lossen. Dinsdag zei China dat het importtarieven voor auto's zou verlagen, waardoor er meer toegang zou zijn tot 's werelds grootste automarkt; nog een teken van het verlichten van handelsspanningen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March