VS belooft zwaarste sancties in geschiedenis voor Iran
22 May 2018, 10:21
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft de zwaarste sancties ooit in de geschiedenis van Iran aangekondigd. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat de Verenigde Staten (VS) de 'krachtigste sancties in de geschiedenis' oplegt aan Iran. In een toespraak in Washington zei de Amerikaanse topdiplomaat dat Iran "zou strijden om zijn economie in leven te houden" nadat de sancties van kracht werden. Zijn Iraanse tegenhanger zei dat de VS een gevangene was van zijn 'falend beleid' en zou lijden onder de gevolgen.

Eerder deze maand heeft president Donald Trump de VS uit de historische nucleaire deal met Iran uit 2015 gehaald. Federica Mogherini, hoofd van het buitenlandse beleid van de Europese Unie (EU), zei dat Pompeo in zijn toespraak niet had laten zien dat uitstappen uit de overeenkomst de regio veiliger maakte van de dreiging van verspreiding van kernwapens.

De sancties van de VS die waren opgeheven na deal in 2015 zullen opnieuw worden opgelegd, stelde Pompeo. Die en nieuwe maatregelen zullen samen een "ongekende financiële druk op het Iraanse regime" vormen, kondigde hij aan.

De oudere Amerikaanse sancties verbieden bijna alle handel met Iran en maken enkele uitzonderingen alleen voor activiteiten "bedoeld om het Iraanse volk ten goede te komen", zoals de export van medische en agrarische uitrusting. De minister zei niet welke nieuwe maatregelen Washington overweegt, maar heeft de sancties die vorige week werden opgelegd aan het hoofd van de centrale bank van Iran als "slechts het begin" beschreven.

Sommige van Europa's grootste bedrijven die na de nucleaire deal snel met Iran zaken wilden doen, worden nu gedwongen te kiezen tussen beleggen of handelen met de VS. Enkele van de grootste risicodragende contracten zijn: De overeenkomst die de Franse energiegigant Total, heeft getekend ter waarde van maximaal US$ 5 miljard, om Iran te helpen 's werelds grootste gasveld te ontwikkelen. Total is nu van plan om deze operaties tegen november af te wikkelen tenzij de VS het een vrijstelling geeft; De US$ 3 miljard deal van de Noorse firma Saga Energy om zonnekrachtcentrales te bouwen en een Airbus-deal om 100 jets aan IranAir te verkopen.

Iran is één van 's werelds grootste olieproducenten en de export van olie en gas is per jaar miljarden dollars waard. Zowel de olieproductie als het bbp van Iran is merkbaar gedaald onder internationale sancties.

De sancties zullen niet direct worden opgelegd aan Teheran, maar zijn onderworpen aan een afbouwperiode van drie maanden en zes maanden. "Iran zal nooit meer carte blanche hebben om het Midden-Oosten te domineren," stelde Pompeo.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April