Gajadien: Hoe wordt aflossing Staatsolie besteed?
18 May, 00:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs. (Foto: Raoul Lith)


Indien het Staatsolie lukt om de schulden van ongeveer US$ 600 miljoen via de internationale kapitaalmarkt te herschikken, zal ook de schuld van de obligatie bij de overheid worden afgelost. Het gaat om een schuld bij de overheid van US$ 262 miljoen. De 4,8% aan aandelen die de Staat ter overname heeft aangeboden aan Staatsolie is ongeveer US$ 76 miljoen. Verwacht wordt dat volgende maand meer duidelijkheid komt. Een consortium van internationale banken is betrokken bij de herschikking.

Bij de behandeling van de Comptabiliteitswet tijdens de openbare commissievergadering donderdag, vroeg Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hoe die besteed zullen worden wanneer Staatsolie de schuld van de obligatie terugbetaalt. Welke reserveringen zullen plaatsvinden met het geld. Gajadien wees erop dat de staatsschuld enorm hoog is. Hij wilde weten of een deel van het geld in het op te zetten Spaar- en Stabilisatiefonds zal worden gestopt. Minister Hoefdraad gaat de volgende week antwoorden op vragen die gesteld zijn over de initiatiefwet die in behandeling is.

Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, heeft eerder gesteld dat het bedrijf geen geld meer gaat lenen. De investeringen die nodig waren, zijn intussen gedaan. "Datgene wat wij geleend hebben, gaan wij herschikken onder betere voorwaarden," benadrukt Elias. Hoe het uiteindelijke plaatje eruit zal zien, wordt komende maand duidelijk.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January