Macron hekelt nationalisme in Amerikaans Congres
25 Apr 2018, 16:33
foto
De Franse president Emmanuel Macron heeft een staande ovatie gehad na zijn toespraak in de Amerikaanse Senaat. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn toespraak tot de gezamenlijke huizen van het Amerikaanse Congres gebruikt om nationalisme en isolationisme aan de kaak te stellen. Macron zei dat dergelijk beleid een bedreiging vormde voor de welvaart in de wereld.

De toespraak werd breed geïnterpreteerd als een nauwelijks gesluierde aanval op de America First-agenda van president Donald Trump. Macron bracht ook verschillen in de wereldhandel aan het licht, Iran en het milieu, schijnbaar in tegenstelling tot de warme hartelijkheid van zijn bezoek tot nu toe.

De Franse president kreeg een staande ovatie van drie minuten toen hij zijn plaats in de Kamer innam voor zijn toespraak. Hij prees de 'onverbrekelijke banden' van de VS en Frankrijk, gesmeed in 'vrijheid, verdraagzaamheid en gelijke rechten'.

Macron heeft een sterke relatie met president Trump opgebouwd en is in Washington de eerste buitenlandse leider die een bezoek van de Amerikaanse staat door het Witte Huis van Trump krijgt. Maar de opmerkingen van de Franse president lieten zien dat het paar het niet eens is over alle onderwerpen.

Macron zei dat isolationisme, terugtrekking en nationalisme "ons als een tijdelijke remedie tegen onze angsten kunnen verleiden, maar het sluiten van de deur naar de wereld zal de evolutie van de wereld niet stoppen, het zal de angsten van onze burgers niet doven, maar zal het doen ontbranden". Hij voegde eraan toe: "We zullen niet toelaten dat het verwoestend werk van het extreme nationalisme een wereld schudden vol hoop op meer welvaart laat wankelen."

Macron zei dat de VS multilateralisme had uitgevonden en het nu opnieuw moest uitvinden om een nieuwe wereldorde van de 21e eeuw te creëren. Hij stelde dat de VN en de NAVO-militaire alliantie mogelijk niet in staat is om hun mandaat te vervullen en stabiliteit te verzekeren als het Westen de nieuwe gevaren die zich in de wereld voordoen, negeert.

Over handel zei de Franse leider dat "commerciële oorlog niet het juiste antwoord is", omdat het "banen zou vernietigen en de prijzen zou verhogen.” Hij voegde daaraan toe: "We zouden moeten onderhandelen via de Wereldhandelsorganisatie. We hebben deze regels geschreven, we moeten ze volgen."

Trump heeft in het verleden gezegd dat handelsoorlogen goed zijn en gemakkelijk worden gewonnen. Hij heeft Europa en China opgestapeld met nieuwe tarieven, omdat de VS te lijden heeft gehad onder oneerlijke handelspraktijken.

Op een ander punt van verschil – Iran - zei president Macron dat zijn land geen nucleaire deal met Teheran zou laten varen die door wereldmachten was overeengekomen toen president Barack Obama in functie was, maar die Trump 'verschrikkelijk' heeft genoemd. Macron: "Deze overeenkomst is misschien niet gericht op alle zorgen en zeer belangrijke zorgen. Dat is waar. Maar we moeten het niet opgeven zonder daar in de plaats iets substantiëler te hebben." Maar hij voegde eraan toe: "Iran zal nooit nucleaire wapens bezitten, niet nu, niet over vijf jaar, niet over tien jaar. Nooit."

Over het milieu zei hij: "door de oceanen te vervuilen, de CO2-uitstoot niet te verminderen en de biodiversiteit te vernietigen, doden we onze planeet. Laten we eerlijk zijn, er is geen planeet B".

Donald Trump trok de VS vorig jaar terug van het mondiale klimaatakkoord in Parijs, een andere mijlpaal in de geschiedenis van Obama, en zei dat het een "zeer slechte deal voor de VS" was.

Het akkoord dat door bijna 200 landen is ondertekend heeft tot doel schadelijke uitstoot te verminderen.

De veelomvattende toespraak van Macron bracht talrijke politieke en culturele banden aan het licht, onder verwijzing naar de Amerikaanse Revolutionaire Oorlogsbestuurder Marquis de Lafayette, schrijver en feministe Simone de Beauvoir, Abraham Lincoln, auteur Ernest Hemingway, de grondlegger van de Franse romantiek François-René Chateaubriand en beide presidenten Roosevelt. Zijn citaat van Franklin D's "het enige dat we moeten vrezen, is de angst zelf" resulteerde in een van zijn grootste applausjes.

Senior House Democraat Adam Schiff zei dat Macron "meer een directe tegenspraak van de president had getoond dan ik had verwacht", citeert persbureau AFP. "Er waren meer dan een paar ongemakkelijke momenten aan de [Republikeinse] kant van het gangpad."

De Republikeinse Senator Jeff Flake zei dat de toespraak "zeer in strijd was met het Trumpisme, zeer in strijd met een America First-agenda". Maar Republikeinse leider in het parlement, Kevin McCarthy, ontkende dat er sprake was van berisping. "Hij zei daar dat hij gelooft in vrije en eerlijke handel, dat is precies waar de president om vroeg," zei hij.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April