120 personen behandeld tijdens oogmissie 'Saamaka'
22 Apr, 18:37
foto
Het Suriname Eye Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de Medische Zending hebben dit weekend een oogmissie uitgevoerd in Boven-Suriname.


"Wanneer jullie teruggaan, vergeet ons niet!” De nadrukkelijke boodschap van de hoog bejaarde man die vrijdag te Laduani geopereerd is aan zijn rechteroog en een dag later al beter kan zien. Tijdens de oogmissie in het Boven-Suriname gebied zijn er 120 patiënten poliklinisch geholpen, van wie er 19 ter plaatste door het team van het AZP geopereerd zijn. Het ging daarbij vooral om oudere personen die zeer slechtziend of blind waren door leeftijdsgebonden cataract of grijze staar.

De oogmissies worden reeds 11 jaar met succes door het AZP en de Medische Zending in partnerschap uitgevoerd, waarbij vrijwel alle grote woongemeenschappen in het gehele binnenland zijn bediend. De huidige crisis maakt het nu alleen wat lastiger om aan de vraag te voldoen, zegt Jerrel Pawiroredjo, oogarts belast met de leiding van de missie.

Cataract of grijze staar is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid die met een effectieve operatie goed te verhelpen is. Het Suriname Eye Center van het AZP beschikt over de deskundigheid om deze operaties ook in het binnenland veilig te kunnen doen, stelt Pawiroredjo. De dekkingsgraad van cataract operaties in Suriname behoort inmiddels tot de hoogste in de wereld. Hierover zijn er onder andere in Reuters Health internationaal publicaties geweest, geeft Pawiroredjo aan.