Chili gastheer vredesgesprekken Colombia en ELN
21 Apr, 22:22
foto
Het ELN is door zijn versplinterde bevelsstructuur moeilijk te controleren. (Beeld: Reuters)


Chili heeft gezegd dat het de volgende ontmoeting zal organiseren tussen de Colombiaanse regering en het laatste grote rebellenleger van het land. De aankondiging komt omdat Ecuador zijn rol als bemiddelaar in de 14 maanden oude vredesbesprekingen heeft opgeschort.

De president van Ecuador, Lenin Moreno, gaf de schuld voor de opschorting aan het voortdurende geweld van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en andere Colombiaanse guerrilla-groepen.

"Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken gevraagd te stoppen met deze gesprekken en onze rol als bemiddelaar voor het vredesproces totdat het ELN belooft een einde te maken aan deze terroristische activiteiten. Als ze doorgaan met dit soort activiteiten zullen we dat niet doen (doorgaan als vredesbemiddelaar)."

Quito en Bogota hebben zijn het oneens over wie de schuldige is van een golf van aanvallen op militaire doelen in Ecuador en de ontvoering van drie journalisten door een bende van de gedemobiliseerde Farc-rebellengroep.

Colombia begon onderhandelingen met het ELN nadat het overeenstemming had bereikt met de Farc in 2016. Maar de gesprekken waren zwaar en een tijdelijk staakt-het-vuren tussen de twee partijen verliep in januari zonder vernieuwd te worden.

De ELN werd in de jaren zestig opgericht door radicale katholieke priesters die geïnspireerd waren door de Cubaanse revolutie van Fidel Castro. De groep heeft minder dan 2000 vechters, maar de versplinterde bevelsstructuur maakt het moeilijker voor leiders om de acties van zijn soldaten te controleren.