Puerto Rico grotendeels in het donker
19 Apr, 06:30
foto
Sinds orkaan Maria hebben Puerto Ricanen vaker last van stroomonderbrekingen. (Foto: Reuters)


Bijna zeven maanden nadat orkaan Maria een groot deel van de infrastructuur en het elektriciteitsnet van Puerto Rico verwoestte, is een groot deel van de stroomvoorziening van het eiland uitgevallen. Het elektriciteitsbedrijf van het Amerikaanse grondgebied, bekend als Prepa, zegt dat het werkt om de dienst aan bijna 3,4 miljoen mensen binnen 24 tot 36 uur te herstellen.

Volgens Prepa heeft een graafmachine van een aannemer in de zuidelijke regio van het eiland de stroomuitval veroorzaakt. Het is de jongste en grootste verstoring die de herstelinspanningen van het eiland treft.

Een woordvoerder van Prepa zei dat het prioriteit geeft om de energievoorziening te herstellen aan ziekenhuizen, de luchthaven van San Juan, waterpompsystemen en financiële systemen. Het bedrijf dat sinds afgelopen juli failliet is gegaan, heeft moeite om uit de krantenkoppen te blijven nadat het eiland in september werd getroffen door de ergste storm in 90 jaar.

Inwoners hebben last van black-outs sinds categorie 4 storm Maria het eiland had verwoest. Zo’n 40.000 mensen hadden nog steeds geen stroom tijdens de black-out van woensdag. “Zeven maanden na Maria zijn we terug waar Maria ons had gelaten," vertelde Cynthia Garcia Coll, een professor aan de Carlos Albizu Universiteit in San Juan, aan CNN.

De eerste grote stroomuitval op het Amerikaanse grondgebied komt minder dan een week nadat een omgevallen boom de service aan 870.000 klanten had verstoord. De orkaan Maria veroorzaakte de grootste black-out in de Amerikaanse geschiedenis, volgens onderzoeksbureau de Rhodium Group.