Eerste internationale cursus voor jurykorps SAB
16 Apr, 04:37
foto
Groepsfoto van de cursisten die eerste IAAF jury cursus hebben gevolgd met docent Jaime Santos (links).


De eerste IAAF Technical Officials Education & Certification System (TOECS) level 1 cursus is verzorgd voor atletiek juryleden. Twaalf Surinamers en 1 Frans Guyanees hebben deelgenomen aan de cursus. Omdat er in Suriname nog geen internationale atletiek faciliteiten zijn, welke vereist is voor het houden van zo een cursus, is deze in St. Laurent, Frans Guyana, verzorgd door Jaime Santos Rodriguez van Colombia. De Frans Guyanese atletiek Bond en de burgemeester hebben meegewerkt door het stadion ter beschikking te stellen, meldt de Surinaamse Atletiekbond (SAB).

Na vier dagen van theorie en praktijk in St. Laurent, is zaterdag het mondelinge en schriftelijke examen afgelegd in Suriname. Trainer Santos doet eerst verslag aan het Regionaal Ontwikkelings Centrum, van Zuid-Amerika waarna de resultaten worden opgestuurd.

De groep heeft de training als heel positief ervaren. De nieuwe regels die in het IAAF rule book 2017-2018 zijn opgenomen, zijn ook behandeld. Een uitdaging waren de onderdelen die niet in Suriname worden gedaan, maar ook de faciliteiten die nog niet aanwezig zijn. Tijdens de cursus is ook gebleken hoe belangrijk het is om je te blijven scholen. Soms blijven fout geïnterpreteerde regels gewoon gehandhaafd. Kennis en kunde van en over interpretaties van regels kunnen van invloed zijn op de prestaties van atleten. Zo kun je atleten bevoordelen maar ook benadelen. Santos gaf aan dat belangrijk is de regels te kennen, maar ook te kunnen interpreteren. Een jurylid moet boven zaken kunnen staan, maar zich ook kunnen inleven in de situaties van de atleet. Hij vond het positief dat de cursisten aan het eind van de cursus instaat waren elkaar te corrigeren.

Deze internationale cursus is één van de trajecten die de SAB heeft uitgezet ter verbetering van de sport. Voor het internationaal atletiek stadion is de eerste fase ingezet. Er is een nationale selectie samengesteld en er is gewerkt aan de upgrading van de juryleden en daarmee de nationale competitie.

De training heeft ook de banden met buurland Frans-Guyana aangescherpt. Omdat er gebruik gemaakt mocht worden van hun stadion, was er ook gelegenheid geboden aan Frans Guyanese juryleden om deel te nemen aan de cursus. Hiervan heeft maar één persoon gebruik gemaakt, waarschijnlijk vanwege de taalbarrière. De cursus is in het Engels verzorgd. Verder is ook aangegeven dat de juryleden die de cursus hebben gevold, meer ervaring mogen opdoen tijdens wedstrijden in Frans-Guyana.

Op vrijdagavond heeft de SAB een sessie gehouden voor de coaches. Het komt vaker voor dat er verschil van menig is over de interpretatie van de regels tussen coaches en de jury. Daarom heeft de SAB aan Santos gevraagd een avond te besteden aan de coaches. Het bestuur van de SAB vond het jammer dat de coaches geen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid die gecreëerd is om vragen te stellen over de regels. Slechts drie kwamen opdagen. Dit ziet de SAB als een gemiste kans.

Monday 18 March
Sunday 17 March