Medisch afval voortaan verantwoord verwerkt in Suriname
22 Feb 2011, 03:00
foto
ReComSur gaat met een nieuwe door het ministerie van Volksgezondheid ter beschikking gestelde vrachtwagen medisch afval ophalen.


Medisch afval in Suriname wordt voortaan op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt. Daartoe hebben het afvalverwerkingsbedrijf ReComSur en het ministerie van Volksgezondheid maandag een samenwerkingscontract ondertekend.

Volgens het contract haalt ReComSur het medische afval op om het vervolgens te vernietigen in een nieuwe verbrandingsoven van haar bedrijfsplant in Saramacca. Het gaat om medisch afval van ziekenhuizen, poliklinieken en andere gezondheidscentra. “We moeten medisch afval op een verantwoorde manier verwerken, omdat het ziektekiemen bevat die een gevaar vormen voor de gezondheid van mens”, zegt directeur Marthelise Eersel van het ministerie.

Humphrey Bergraaf, directeur van ReComSur, heeft bij de ondertekening van de overeenkomst toegezegd dat de verbranding van het medisch afval volgens de internationale normen en regels plaatsvindt. In de samenwerking is een controlerend orgaan opgenomen met daarin twee vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid. Binnen twee weken moet het bedrijf een masterplan aan het ministerie presenteren waarin staat beschreven hoe het verwerkingsproces verloopt. Het gaat om het ophalen van het afval, het verbrandingsproces, de juiste locatie en verschillende inputs.

Met de ondertekening van het contract heeft ook de overdracht plaatsgevonden van een ophaalwagen. Dit voertuig is ter beschikking gesteld door het ministerie.
Verwerking van medisch afval is nu nog een zorgwekkend probleem in Suriname. Het verbranden van medicamenten gebeurt gewoon in de open lucht op de oude crematieplaats bij Weg naar Zee.

Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zegt dan ook verheugd te zijn dat hier nu verandering in komt. “Als overheid kunnen wij niet alles zelf doen en we zijn blij met het particulier initiatief van ReComSur.” De minister zegde Bergraaf alle ondersteuning toe. Landen in de regio met een vergelijkbaar probleem om medisch afval te verwerken zouden volgens Waterberg een beroep kunnen doen op ReComSur.

Directeur Bergraaf legt uit dat ReComSur het initiatief heeft genomen naar aanleiding van een rapport van de Paho (Pan American Heath Organisation). Daarin wordt aangegeven dat het triest is gesteld met de verwerking van medisch afval in Suriname. Volgens dit rapport komt dagelijks ruim 1500 kilogram medisch afval terecht op vuilstortplaatsen waar het wordt vermengd met ander huisvuil en en uiteindelijk in het milieu achterblijft. ReComSur heeft het ministerie daarom aangeschreven om dit probleem op te lossen.

Bergraaf zegt dat bestaande ovens zoals die van Waspar en het Academisch Ziekenhuis op de bedrijfsplant van Recomsur worden meegenomen. Verbrandingsovens mogen niet meer in bewoonde gebieden staan. Daarnaast wordt een nieuwe oven aangeschaft om metalen, zoals naalden, te smelten. Deze oven moet ook de uitstoot van CO2 verminderen. Het project is bekostigd met een lening van de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). De kosten voor het project worden geraamd op in totaal 1,2 miljoen US dollar.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April