VHP: Corruptiebestrijding en Pasen
28 Mar 2018, 22:36
foto


Wij zitten in de heilige week van de Christenen, Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en Paaszondag. Het is een belangrijke week voor de helft van onze bevolking die tot één van de christelijke gemeenten behoort. Deze vier dagen hebben de geschiedenis van de mensheid drastisch veranderd. Het leek een verloren zaak toen Jezus Christus op donderdag gearresteerd werd in de hof van Getsemane.

Het werden een paar dramatische dagen, waarbij ze Christus valselijk beschuldigden, één van zijn discipelen hem verraadde, hij werd opgepakt als een misdadiger en zelfs vreselijk mishandeld. Uiteindelijk werd hij gekruisigd en stierf hij op Golgota. Al zijn wijze praktische lessen en wonderbaarlijke genezingen leken voor niets te zijn geweest.

De directe aanleiding voor de moord op Jezus is volgens de Bijbel terug te vinden in de reiniging van de tempel. De tempel in Jeruzalem vormde het centrum van het Joodse leven in die tijd. Maar in plaats dat het een huis van gebed was, trof Jezus bij zijn bezoek aan de tempel een markt aan, waar van alles en nog wat gedaan werd. Het was een corrupt systeem geworden dat niet meer voldeed aan het oorspronkelijk doel.

Christus joeg de handelaren, geldwisselaars, en anderen daar weg en zei “jullie hebben de tempel tot een rovershol gemaakt”. Hij kwam elke dag terug en leerde de mensen, maar dat betekende ook dat de rovers niet konden terugkeren. Hij had blijkbaar op lange tenen getrapt, want in plaats dat de hoge pieten (de hoge priesters, schriftgeleerden en voornaamsten van het volk) blij waren met deze corruptiebestrijding, staat er dat “zij een gelegenheid zochten om Hem om te brengen” (Lucas 19).

Die gelegenheid kwam toen deze hoge pieten de discipel Judas konden omkopen, zodat hij Jezus zou verraden. Uiteindelijk werd Christus, die juist het kwaad bestreed, gearresteerd door de machthebbers, omdat hij een bedreiging vormde voor hun corrupt systeem. Zijn boodschap van een eerlijke en oprechte levenswandel werd niet op prijs gesteld.

Christus werd tussen twee misdadigers in gekruisigd. Deze mannen kenden het criminele circuit door en door. Toen één van hen Christus begon uit te dagen, vermaande de ander hem. Deze misdadiger die de doodstraf had gekregen zei tegen de andere: “Wij hebben terecht de doodstraf ontvangen voor wat wij gedaan hebben, maar deze heeft niets onbehoorlijks gedaan”.

Ondertussen vierden de corrupte machthebbers feest, want zij dachten dat ze met hun onrecht Christus definitief het zwijgen hadden opgelegd. Maar de Bijbel geeft aan dat op Paasmorgen bleek dat Christus was opgestaan en het goede dus het kwade had overwonnen. Het lijden van Christus was niet zonder resultaat gebleven.

Inmiddels zijn de corrupte hoge pieten van toen al lang dood, maar de boodschap van Christus leeft al meer dan 2000 jaar voort.

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) wenst de hele natie bezinningsvolle lijdensweek en gezegende Paasdagen toe.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April