Dodson: Samenwerken essentieel bij integraal waterbeheer
23 Mar 2018, 02:54
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens zijn toespraak op het 8e Wereld Water Forum in Brasilia. (Foto's: NH)


Onder leiding minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is een acht personen tellende delegatie in Brazilië voor het bijwonen van het 8e Wereld Water Forum. Vertegenwoordigers van NH, Openbare Werken, Transport en Communicatie, Regionale Ontwikkeling, de Anton de Kom Universiteit en Water Forum maken deel uit van de delegatie. Samenwerken is essentieel voor integraal waterbeheer, benadrukt minister Dodson.

De Surinaamse delegatie heeft deelgenomen aan diverse activiteiten en bilaterale gesprekken gevoerd. NH meldt dat de twee hoogtepunten voor Suriname waren:
- De toespraak van de minister van NH op een high level ministers meeting.
- De presentatie van het ‘project Rehabilitatie Mangrove Weg naar Zee’ van professor Sieuwnath Naipal in samenwerking met de Amazon Cooperation Treaty Organization.

Ook vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee hebben geparticipeerd in deze conferentie, daar er een speciale sectie voor wetgeving was ingedeeld in het programma. De samenwerking op nationaal niveau tussen de overheid, DNA, NGO’s, de Anton de Kom Universiteit en donororganisaties is belangrijk bij integraal waterbeheer in Suriname, zegt NH.

Betere invulling samenwerking
Op internationaal niveau dient er beter invulling te worden gegeven aan een verhoogde samenwerking met de buurlanden als onderdeel van het Amazonegebied, welke het meeste waterrijke gebied is in de wereld.
Ondanks de hoge mate van beschikbaarheid van kwalitatief water in Suriname, wordt de gemeenschap opgeroepen om een bijdrage te leveren om duurzaam waterbeheer mogelijk te maken. Dit kan geschieden door efficiënt watergebruik en het tegengaan van vervuiling van oppervlaktewater en grondwater.

Op Wereld Waterdag 22 maart, is stilgestaan bij het thema: 'Samenwerken, de sleutel voor integraal Waterbeheer'. Suriname, is het 4e rijkste land in de wereld, als het gaat om de beschikbaarheid van zoetwaterbronnen. Er worden nog enkele uitdagingen ervaren bij het realiseren van de drie strategische doelstellingen van water, zegt NH.
De speerpunten van het waterbeheer zijn:
- De beschikbaarheid van schoon drinkwater voor elke Surinamer, waar ook in het land.
- Het efficiënt gebruik van water en integraal waterbeheer
- Het gebruik van alternatieve waterbronnen.
Door de samenwerking van de verschillende betrokkenen wordt een gezamenlijk front gecreëerd voor duurzaam waterbeheer.

In het afgelopen jaar, 22 maart 2017 tot en met 22 maart 2018, zijn er met vereende krachten enkele mijlpalen bereikt zoals: het houden van seminars, het bespreken van actiepunten en het uitvoeren van projecten met als resultaat de goedkeuring van de vier concept waterwetten door de Raad van ministers. Dit gezamenlijk optreden is ook een feit op het 8e Wereld Water Forum in Brasilia.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March