Paus spoort aan tot hoop in verwoeste gebieden Peru
21 Jan 2018, 04:15
foto
Paus Franciscus begroet de menigte bij aankomst op het strand van Huanchaco, in de Peruaanse deelstaat Trujillo. (Foto's: Reuters)


Paus Franciscus heeft in Peru de mensen aangespoord om de hoop niet te verliezen. Hij heeft dat gedaan bij zijn bezoek aan een gebied dat vorig jaar is verwoest door zware regenbuien als gevolg van klimaatverandering. Het gebied wordt ook geplaagd door bendegeweld.

Op zijn voorlaatste dag in Peru vloog de paus naar het noorden naar de stad in de buurt van de Stille Oceaan. Hij heeft daar op het strand in het nabijgelegen kustplaatsje Huanchaco een mis gehouden voor ongeveer 200.000 mensen.

"Peruvianen hebben vandaag niet het recht om de hoop te verliezen," zei hij in zijn geïmproviseerde preek tegen de enorme menigte vanuit zijn uitkijkpunt op een groot altaar met uitzicht op de Stille Oceaan. Trujillo, hoofdstad van de regio La Libertad, werd begin 2017 getroffen door zware overstromingen na zes aardverschuivingen in minder dan een week, waardoor tienduizenden mensen dakloos werden. De overgrote meerderheid van de getroffen mensen was arm.

De ramp werd veroorzaakt door het klimatologische fenomeen Niño Costero, een opwarming van het oppervlaktewater op de Stille Oceaan die intense regen veroorzaakt aan de kust van Zuid-Amerika. Wetenschappers hebben gezegd dat klimaatverandering El Niños frequenter en intenser zal maken.

"Je kent de kracht van de natuur, je hebt zijn kracht ervaren," zei paus Franciscus. "Je moest de dupe worden van 'Niño Costero' waarvan de pijnlijke gevolgen nog steeds aanwezig zijn in zoveel gezinnen, vooral degenen die hun huizen nog niet kunnen herbouwen.”

Catastrofale scenes opgenomen op mobiele telefoons en gedeeld op sociale media verbreedden het gevoel van chaos. Bruggen stortten in toen rivieren over hun oevers traden en koeien en varkens belanden op het strand nadat ze door rivieren waren meegesleurd.

De paus die vaak waarschuwde voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de armen, schreef in 2015 een belangrijk document over de noodzaak om het milieu te beschermen, waarin hij wetenschappers steunt die zeggen dat klimaatverandering op zijn minst gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen.

In heel Peru heeft een ongewoon zwaar regenseizoen vorig jaar minstens 162 mensen gedood, de economische groei sterk afgeremd en schade veroorzaakt die overeenkomt met 2 procent van het bruto binnenlands product van Peru. De kosten voor het herstel van beschadigde infrastructuur zouden naar verwachting ongeveer US$ 8 miljard bedragen.

In zijn preek noemde de paus ook het toenemende geweld in het gebied van Trujillo, waar honderden moorden zijn gepleegd die verband houden met drugshandel. De paus zei: "georganiseerd geweld, zoals contractmoorden, en de onzekerheid die ze voortbrengen", zijn onveilige woningen en werkloosheid de andere "stormen" die het gebied moest doorstaan.

Duizenden mensen brachten de nacht door op het strand in tenten en slaapzakken wachtend op de paus. "Je kunt je het enthousiasme voor de paus niet voorstellen, ons geloof is zo groot dat het de kou en vermoeidheid in deze wake doet vergeten," zei Roger Montañez (56) die in een deken was gewikkeld om zich te beschermen tegen de zeebries.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February