Paus waarschuwt voor bedreiging voor Amazone-mensen
20 Jan 2018, 15:12
foto
Paus Franciscus is voor een driedaags bezoek in Peru.(Foto: EPA)


Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan Peru aangegrepen om een duidelijke waarschuwing te geven over de druk die zakelijke belangen op de Amazone en zijn volkeren leggen. Hij vertelde de inheemse bevolking in het kleine stadje Puerto Maldonado dat de regio nog nooit zo bedreigd is geweest.

Stamoudsten hebben hem opgeroepen om hen te helpen beschermen. Ze zeggen dat ze van hun gronden worden verdreven. De paus arriveerde vanuit Chili in Peru, waar hij verwikkeld in een rel over klerikaal seksueel misbruik. Hij haalde zich de woede op de hals toen hij zei dat slachtoffers van een pedofiele priester, een bisschop belasteren door hem te beschuldigen van het verdoezelen van de misdaden van de priester.

De 81-jarige Argentijnse paus is voor drie dagen in Peru in de laatste etappe van een tournee van een week door Latijns-Amerika. Stamleden met blote borstkas, geverfde lichamen en met hoofdtooien van kleurrijke veren, dansten en zongen voor de paus in Puerto Maldonado, meldt het persbureau AFP. Duizenden mensen uit het Amazonegebied van Peru, Brazilië en Bolivia zijn naar de kleine stad gereisd om hem te ontmoeten.

"De inheemse Amazone-volkeren zijn waarschijnlijk nog nooit zo bedreigd geweest in hun eigen land als nu," zei de kerkelijke wereldleider, terwijl zijn toespraak werd onderbroken door applaus en geroffel van trommels. "De Amazone is een gebied dat op veel fronten wordt betwist. Aan de ene kant oefenen grote zakelijke belangen druk uit op zoek naar aardolie, gas, hout en goud, en aan de andere kant komt de dreiging van het gebied ook voort uit de afwijking van verschillende beleidsmaatregelen die instandhouding stimuleren zonder rekening te houden met mensen.” De paus: “Ja, voor sommigen ben je een obstakel of een verstoring, maar jullie zijn allemaal de roep om het geweten.”

Een Peruaanse inheemse vertegenwoordiger, Yesica Patiachi, vertelde de paus: "Ze gaan onze gebieden binnen zonder ons te vragen en we lijden veel. We zullen sterven wanneer ze boren in ons land om het ‘zwart metaalwater’ naar boven te halen.” Ze vervolgde met: "We zullen lijden als ze onze rivieren vergiftigen en verwoesten, ze veranderen in zwart water des doods. De buitenstaanders zien ons als zwakke mensen en staan erop ons grondgebied op verschillende manieren af te pakken. Als het hen lukt om onze grondgebieden weg te nemen, bestaat de kans dat we verdwijnen."

Madre de Dios, de regio rond Puerto Maldonado, is de afgelopen jaren verwoest door ongereguleerde goudwinning, wat heeft geleid tot gevaarlijke hoeveelheden kwik in rivieren, meldt het persbureau Reuters. Activisten en stamleden zijn aangevallen door illegale houthakkers en drugshandelaren in andere delen van de Peruaanse Amazone.
De gasreserves van Camisea in de regio Cusco worden felbegeerd door legale buitenlandse bedrijven. "We moeten breken met het historische paradigma dat Amazonia beschouwt als een onuitputtelijke bron van voedselvoorraden voor andere landen zonder stil te staan bij het belang van de inwoners", voegde de paus er vrijdag aan toe.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February