Argentinië: Congrescommissie onderzoekt vermiste onderzeeër
15 Jan 2018, 22:44
foto


Het congres in Argentinië heeft een commissie ingesteld die de verdwijning van een onderzeeër en zijn 44 bemanningsleden in de Atlantische Oceaan moet onderzoeken. De ARA San Juan is sinds 15 november vermist, nadat het een elektrisch probleem had gemeld.

Ondanks een intensieve zoektocht is er geen spoor van de verdwenen onderzeeër gevonden. De commissie zal de oorzaken en omstandigheden van de verdwijning van het schip en de lopende zoek- en reddingsoperatie onderzoeken.

Verwanten van de vermiste bemanning hadden gevraagd om de commissie in te stellen. De commissie bestaat uit zes leden van de Kamer van Afgevaardigden en zes senatoren van zowel oppositiepartijen als regeringspartijen. De commissie zal een team van gepensioneerde marineofficieren voordragen om haar te adviseren.

Alle rapporten van de commissie zullen openbaar worden gemaakt en de familieleden van de vermiste bemanning zullen in de sessies mogen participeren. Het doel van de commissie is om vast te stellen waardoor de onderzeeër is verdwenen en om de toestand ervan te beoordelen, voordat deze was uitgevaren. Ook zal zij analyseren hoe de marine en het ministerie van defensie de zoektocht hebben uitgevoerd.

Familieleden van de vermiste bemanningsleden hebben kritiek geuit op de manier waarop de regering de zoekactie heeft uitgevoerd en beschuldigen ambtenaren van het achterhouden van essentiële informatie. Het hoofd van de Argentijnse marine werd vorige maand ontslagen na het verlies van de onderzeeër en zijn bemanning.

De zoektocht naar de onderzeeër is nog steeds aan de gang. De Argentijnse marine zei dat één van zijn boten op woensdagochtend zou meegaan met het Russische schip Yantar en een ander Argentijns marineschip. De drie schepen richten hun zoektocht op het gebied waar een hard geluid werd opgenomen in de uren na de verdwijning, mogelijk bewijs dat de onderzeeër implodeerde.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April