Caricom: Uitspraken Trump over Haïti onaanvaardbaar
14 Jan, 01:01
foto


“Absoluut onaanvaardbaar” vindt de Caribische Gemeenschap (Caricom) de denigrerende en afstotelijke taal van de Amerikaanse president Donald Trump over lidstaat Haïti en andere ontwikkelingslanden. Trump is internationaal veroordeeld om zijn uitspraken over Haïti en andere Afrikaanse landen. Hij beschreef de landen als ‘klotelanden’.

Nadat hij in zijn eigen land en internationaal fel is bekritiseerd voor zijn uitlatingen, ontkende hij dat hij iets denigrerend had gezegd over Haïtianen dan dat Haïti natuurlijk een heel arm en instabiel land is. In een verklaring heeft de Caricom de uitspraken van Trump in de krachtigste bewoordingen veroordeeld.

De Caricom is extra bezorgd over dit patroon van het denigreren van Haïti en zijn burgers in wat een gezamenlijke poging lijkt om een negatief beeld over het land te bestendigen. “We zijn vooral bedroefd dat een dergelijk beeld ontstond rond de tijd van de herdenking van de verwoestende aardbeving in 2010, die zoveel levens van burgers in dat land heeft geëist.”

De Caricom spreekt haar volledige steun uit voor de waardige verklaring van de regering van de Republiek Haïti in reactie op deze zeer aanstootgevende verwijzing. “Er moet aan worden herinnerd dat Haïti na de Verenigde Staten de tweede democratie op het westelijk halfrond is en dat Haïtianen nog steeds op tal van gebieden een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde gemeenschap en met name aan de Verenigde Staten van Amerika”, schrijft de Caricom in haar verklaring. Zij beschouwt deze belediging daarom als absoluut onaanvaardbaar voor het karakter van de genoemde landen en hun burgers.