Suriname heeft er 25 taekwondo scheidsrechters bij
13 Jan, 18:24
foto
De atleten die hebben deelgenomen aan de taekwondo scheidsrechterstraining.


Van de 30 cursisten van drie taekwondo-scholen hebben 25 de cursus Taekwondo scheidsrechter (WTF) gehaald. Rick Cruden, internationaal World taekwondo scheidsrechter, heeft de tweedaagse training verzorgd. Hij is districtsvoorzitter van de Taekwondo Bond Nederland en heeft ruime internationale ervaring als scheidsrechter.

Tijdens de cursus is de deelnemers zoveel mogelijk kennis bijgebracht over de regels en het toezien op de naleving van de regels bij taekwondo-wedstrijden. Gyorugi of sparren is een van de bekendste en het Olympisch wedstrijdonderdeel van taekwondo. Om internationale aansluiting te vinden voor deze sport is het van belang om nationaal goede scheidsrechters te hebben die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. “Goed opgeleide scheidsrechters nationaal zorgen voor goede wedstrijden waardoor atleten en coaches beter opgeleid zijn voor de internationale wedstrijden.”

Een van de trainingsdagen is besteed aan de theorie, terwijl de tweede was uitgetrokken voor de praktijk. De deelnemers hebben gezegd dat ze zich willen verdiepen in dit onderdeel van de sport. Het was de eerste keer voor alle participanten dat zo gedetailleerd is ingegaan op de rol van de scheidsrechter bij taekwondo. Er is tijdens de sessies ook aandacht besteed aan de gedragscode, de kleding van scheidsrechters en het groeipad van de scheidsrechter. De jongste deelnemer was 12 jaar en de oudste 43.



Monday 10 December
Sunday 09 December
Saturday 08 December