Caricom-leiders misnoegd over blokkade Cuba door VS
09 Dec 2017, 00:36
foto
De bijeenkomst van de Caricom-Cuba summit op Antigua & Barbuda. De vergadering is vrijdagavond afgesloten met een verklaring. (Foto: NII)Caricom-leiders hebben zich opnieuw uitgesproken tegen de handelsblokkade van Cuba door de Verenigde Staten. De staatshoofden en regeringsleiders van Caricom en de Cubaanse president Raúl Castro hebben de zesde Caricom-Cuba top op Antigua & Barbuda afgesloten met een gemeenschappelijke verklaring. President Desi Bouterse nam aan het hoofd van een delegatie ook deel aan de vergadering.

In de verklaring uiten de leiders blijk van waardering voor de gemeenschappelijke Caribische identiteit en de sterke en hoge mate van bilaterale en politieke betrekkingen onderling. Dit wordt volgens de leiders versterkt door de overeengekomen bepalingen die de landen in staat stellen om ook de nationale ontwikkelingsagenda’s voor de verschillende gemeenschappen te bevorderen. De solidariteit en regionale samenwerking zijn hierbij van groot belang.

Behalve een reeks van standpunten bij belangrijke vraagstukken is ook de samenwerking met de Caribische rampenbeheersing organisatie, CDEMA, verstevigd door het ondertekenen van een samenwerkingsdocument. De handelsblokkade van Cuba zorgt voor stremming van de ontwikkeling van Cuba, wat volgens de Caribische leiders afkeurenswaardig is.

De eerstvolgende Caricom–Cuba summit wordt in Havana gehouden in december 2020. President Bouterse keert samen met de Surinaamse delegatie, waar minister Ferdinand Welzijn ook deel van uitmaakt, later op de dag terug naar Suriname, meldt het Nationaal Informatie Instituut.