Leerkrachten Brokopondo leren groente organisch telen
07 Dec, 03:56
foto
Leerkrachten van Brokopondo krijgen onderricht in het creëren van humus. (Foto: Stichting SORTS)


Leerkrachten van minstens tien scholen in Brokopondo, zullen tot maart 2018 ingewijd worden in het organisch telen van groenten. Deze nieuwe vaardigheden worden tot uiting gebracht door het opzetten van schooltuinen op hun scholen. Voorzitter Loes Trustfull van stichting SORTS is blij dat dit initiatief gefinancierd wordt door Rosebel Goldmines/Iamgold.

Deze initiatieven tot het opzetten van schooltuinen zullen samensmelten met inspanningen vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en andere ontwikkelingsorganisaties en bedrijven. De bedoeling is dat de kennis wordt toegepast door het opzetten van moestuinen op eigen terreinen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij speelt hierin ook een belangrijke rol als het gaat om de begeleiding ter plekke.

De eerste training is intussen achter de rug. Trustfull zegt dat deze bestond uit een diepgaande uitleg over het belang van organisch trainen. Daarna volgen praktische activiteiten die de leerkrachten technieken geven voor het creëren van humus (de basis van alle plantenvoeding), het maken van effectieve bedden, het gezond houden van de bodem, en het planten van gewassen zonder gebruik van pesticiden.

Trustfull merkt op dat de leerkrachten erg enthousiast zijn en nog wat meer gestimuleerd moeten worden in de eigen creativiteit en initiatieven. In de meest algemene zin geldt de gedeelde stelregel: hoe meer de scholen zelf doen, hoe meer gemotiveerd het trainingsteam is hen verder te helpen met raad en daad.