Mugabe na bijna veertig jaar president af
21 Nov, 13:37
foto
President Robert Mugabe was 37 jaren aan de macht in Zimbabwe. (Foto: AFP)


President Mugabe, president van Zimbabwe, heeft ontslag genomen. Dat heeft parlementsvoorzitter Jacob Mudenda, zojuist gezegd. In een brief zegt Mugabe dat het besluit vrijwillig was en dat hij de stap heeft gedaan om een vlotte machtsoverdracht mogelijk te maken, meldt persbureau Reuters.

De verrassende aankondiging, maakte een abrupte einde aan de afzettingshoorzitting die vandaag tegen hem was begonnen. Wetgevers barsten uit in gejubel en in de straten begonnen mensen te feesten.

Mugabe had eerder geweigerd om af te treden, ondanks de militaire machtsovername van vorige week en dagen van protesten. Hij is aan de macht sinds de onafhankelijkheid in 1980. Mugabe heeft verkiezingen gewonnen, maar in de afgelopen 15 jaar zijn deze ontsierd door geweld tegen politieke tegenstanders.

Hij heeft een steeds diepere economische crisis in Zimbabwe voorgezeten, waar mensen nu gemiddeld 15% armer zijn dan in 1980. Aanleiding voor zijn afzetting was het ontslag dat hij vicepresident Emmerson Mnangagwa twee weken geleden had aangezegd.
Velen zagen dat besluit als het vrijmaken van de weg voor de vrouw van Mugabe, Grace, om haar echtgenoot als leider op te volgen. Die stap heeft het leger aangespoord om de macht over te nemen en Mugabe onder huisarrest te plaatsen.