Stembusgang Chili naar beslissende ronde
20 Nov 2017, 16:26
foto
Sebastián Piñera (l) zal het in tweede ronde van de verkiezingen in Chili, opnemen tegen Alejandro Guillier. (Foto: Reuters)


De conservatieve Sebastián Piñera heeft de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen in Chili gewonnen, maar heeft een beslissende ronde niet kunnen voorkomen. Met meer dan 90% van de stemmen geteld, heeft de 67-jarige miljardair 37% van de kiezers achter zich gehad.

Piñera, die president was van 2010-2014, zal nu in de tweede ronde op 17 december worden geconfronteerd met de socialistische mededinger Alejandro Guillier, die 23% van de stemmen heeft gehaald. De zittende leider Michelle Bachelet kan niet opnieuw worden verkozen onder de grondwet van Chili. In totaal stonden er acht kandidaten in de presidentiële race.

De kiezers hebben zondag ook gestemd voor alle 155 leden van het Lagerhuis en de helft van de Senaat. Opiniepeilingen hadden Piñera als favoriet getipt om de stemming te winnen.

In 2010 werd hij de eerste conservatieve leider in Chili sinds de democratie in het land is hersteld. Hij maakte een eind aan twee decennia onafgebroken centrumlinks beleid. Tijdens de laatste presidentiële campagne slaagde Piñera erin de conservatieve vleugel van Chili te verenigen en geniet hij de steun van het bedrijfsleven. Hij vertegenwoordigt de rechtse coalitie Chili Vamos.

Zijn overwinning zou een nieuwe verschuiving naar rechts in Zuid-Amerika markeren na de opkomst van conservatieve leiders in Argentinië, Brazilië en Peru. De belangrijkste rivaal van Piñera, Alejandro Guillier, was een voormalige journalist en kandidaat van de linkse coalitie Nueva Mayoria van Bachelet. De 64-jarige beloofde door te gaan met een reeks liberale hervormingen van Bachelet.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April