Venezuela: Oppositieleider Ledezma gevlucht naar Spanje
19 Nov, 08:41
foto
Antonio Ledezma heeft 1.000 dagen in verschillende vormen van detentie doorgebracht in Venezuela. (Foto: EPA)


De burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, is ontsnapt aan zijn langdurige huisarrest in Venezuela. Het is hem gelukt om via de grens naar Colombia te gaan en vervolgens naar Spanje.

Ledezma was sinds begin 2015 beperkt in zijn bewegingsvrijheid op beschuldiging van het ondersteunen van een poging tot staatsgreep. Een aantijging die hij ontkent.
De 62-jarige is een geduchte tegenstander van president Nicolás Maduro, die de Amerikanen als een dictator hebben omschreven. Colombia heeft bevestigd dat Ledezma vrijdag het land is binnengekomen. Later vloog hij naar Spanje, waar hij zijn familie hem heeft opgevangen.

Hij vertelde journalisten dat hij vanuit de ballingschap zou werken om de vrijlating van politieke gevangenen te bewerkstelligen. "Laten we niet toestaan dat Venezuela in onze handen sterft," zei hij. Het is onduidelijk hoe hij ontsnapte en ongemerkt de grens bereikte. De Venezolaanse krant El Nacional zei dat ook zijn familie Venezuela had verlaten. Veiligheidsfunctionarissen hebben zijn huis overvallen.

De voormalige Colombiaanse president Andres Pastrana tweette in reactie op het nieuws: "Welkom bij vrijheid!". Daar tegenover heeft de Venezolaanse president hem in een tv-uitzending bespot en zei: "De vampier vliegt vrij in de wereld."

Burgemeester Ledezma had onlangs 1.000 dagen in de gevangenis doorgebracht. Samen met oppositieleider Leopoldo López, die onder huisarrest blijft, is Ledezma één van de bekendste tegenstanders van president Maduro. Ze worden beschuldigd van het aanzetten tot geweld tijdens anti-overheidsprotesten in 2014.

Beiden werden in augustus opnieuw gearresteerd na verdere protesten. In die tijd zei het Hooggerechtshof dat het inlichtingenrapporten had ontvangen waarin stond dat ze van plan waren het land te ontvluchten. Dat was aanleiding voor de Amerikaanse president Donald Trump om de "Maduro-dictatuur" te waarschuwen voor de behandeling van "politieke gevangenen". Hij zei dat de VS de Venezolaanse president "persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de gezondheid en veiligheid van López, Ledezma en alle anderen die gevangen zijn genomen".