Sapoen: Geen morele beschouwing bij buitenlands beleid
17 Nov 2017, 06:36
foto
Assembleelid Raymond Sapoen. (Foto: Raoul Lith)


Tijdens de behandeling van de handels en economische samenwerking met Turkije donderdag in De Nationale Assemblee werden schendingen van mensenrechten en de democratie in dat land aan de orde gesteld. Assembleelid Raymond Sapoen merkte op dat in de buitenlandse politiek naar welk land dan ook het nationale belang altijd doorslaggevend moet zijn.


Sapoen voerde aan dat Suriname zich naar andere soevereine staten toe niet moet laten leiden door allerlei morele beschouwingen over interne zaken van welk land dan ook. "Niet over democratische gezindheid, niet over mensenrechten, niet over persvrijheid. Die dingen zijn wel goed om te koesteren, maar niet zodanig dat het nationaal belang van ons als soeverein land daaronder moet lijden," zei het Assembleelid.

Suriname is volgens Sapoen niet in staat om deze zaken bilateraal aan te gaan pakken. Daarvoor zijn er volgens hem andere fora, regionaal en internationaal. Coalitiegenoot André Misiekaba, voorzitter van commissie van rapporteurs, merkte op dat wereldwijd issues als mensenrechten spelen. Suriname moet zich niet mengen in interne aangelegenheden. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, en Carl Breeveld (DOE) benadrukten dat Suriname verdragen heeft getekend over mensenrechten en democratie. Het land kan de ogen niet sluiten voor deze zaken. Hoewel er veel kritiek werd geleverd door de oppositie was het eindresultaat dat iedereen vóór de samenwerking heeft gestemd.