Valies: Rechtspositie leerkrachten staat recht overeind
30 Mar 2017, 00:01
foto
Vakbondsleider Wilgo Valies in gesprek met leerkrachten tijdens een schorsing van de vergadering bij het Kabinet van de President, woensdag. (Foto: Raoul Lith)


De rechtspositie van de leerkrachten staat nog recht overeind, zegt vakbondsleider Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). De regering en de vakbonden moeten tot een oplossing komen. Er volgt ook een gesprek met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

De raadsadviseurs hebben woensdagavond een onderhoud gehad met de BvL en de ALS. De vakbonden vinden dat de resolutie van 18 februari ingetrokken moet worden. Daarin is bepaald dat leerkrachten van het openbaar onderwijs voortaan zullen vallen onder de Personeelswet. Valies merkt in een gesprek met journalisten op dat er ook geen verschil moet zijn in de status van leerkrachten bij het openbaar en bijzonder onderwijs.

Diverse onderwijsgevenden hebben een administratieve baan. Zij moeten als leerkrachten worden gewaardeerd. De BvL en ALS vinden dat ze niet perse een andere werkgever hoeven te hebben bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. De raadsadviseurs hebben hen ook diverse zaken voorgehouden. De bonden willen deze bespreken met deskundigen.

De rechtszekerheid van leerkrachten is een belangrijke voorwaarde om tot overeenstemming te komen. Partijen zullen gezamenlijk werken naar een werkbare situatie. In een korte tijd moet er een oplossing worden bereikt. Valies zegt dat de bonden huiswerk hebben meegekregen. Het financiële gedeelte van het herwaarderingsprogramma zal met de minister van Financiën worden besproken. De BvL en ALS vinden dat mensen die studeren en een graad halen, een betere waardering moeten krijgen. Al deze zaken zullen worden geformuleerd. De bonden zeggen scherp te blijven.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April