Merkel's partij doorstaat test in Saarland
27 Mar 2017, 05:45
foto
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar zinnen gezet op een vierde ambtstermijn. (Foto: AFP)


De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gemakkelijk gewonnen bij de deelstaatverkiezingen in Saarland. De stembusgang werd nauwlettend gevolgd als voorloper op de nationale verkiezingen in september.

Merkel’s centrumrechtse christendemocraten (CDU) hebben comfortabel gewonnen met 40,7%, gevolgd door de sociaaldemocraten (SPD), die 29,6% van de kiezers achter zich hebben gekregen. Merkel heeft haar zinnen gezet op een vierde ambtstermijn als bondskanselier, maar staat onder druk. De centrum-linkse SPD heeft onder de nieuwe leider Martin Schulz een recente stijging gezien van haar populariteit.

Saarland - een kleine zuidwestelijke staat met één miljoen inwoners - wordt bestuurd door een coalitie van de CDU en de SPD als junior partner. De uitslag van de verkiezingen van zondag in Saarland, zijn een belangrijke graadmeter voor de verkiezingen op 24 september.

Een opiniepeiling van Deutschlandtrend voor de nationale tv op 24 maart had uitgewezen dat de CDU en de SPD op nationaal niveau op gelijke hoogte waren, maar dat de kiezers Schulz als favoriet zien om de volgende regering in Berlijn te leiden. Schulz, de voormalige de voorzitter van het Europees Parlement, is sinds januari de leider van de SPD. Onder zijn leiding is er een opleving van de partij en groeit de populariteit van de SPD.

Een recent onderzoek in Saarland heeft uitgewezen dat de CDU een smalle voorsprong had, maar er waren voorspellingen van een opkomende coalitie tussen de SPD, de extreem-links Linke en de milieuactivisten Greens. Echter is de partij van Merkel erin geslaagd zijn stemming te vergroten, van 35,2% bij de laatste verkiezingen in 2012 tot 40,7% dit jaar.

De SPD is licht gedaald, van 30,6% naar 29,4%. De Greens zijn er niet in geslaagd de benodigde 5% te vergaren om in het parlement te komen. Het populistische rechtse Alternative for Germany AfD) is er echter in geslaagd om zetels te winnen in de wetgevende macht in Saarland. AfD heeft 6,2% van de kiezers achter zich gehad. De partij had campagne gevoerd op de onvrede met het beleid van Merkel inzake immigratie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April