Toerist in Suriname geïnfecteerd met gele koorts virus
13 Mar 2017, 00:00
foto
De Aedes Aegypti muskiet is de overbrenger van het gele koorts virus.


Reizigers die Suriname willen aandoen, worden geadviseerd zich te laten vaccineren tegen het gele koorts virus. Een Nederlandse toerist, die eind februari twee weken in Paramaribo was, is positief getest op het virus. Hij heeft verschillende plekken bezocht in Suriname en was niet gevaccineerd tegen het virus.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat dit geval is gerapporteerd als een “geïsoleerd geval” en er geenszins sprake is van een uitbraak of epidemie van het virus in het land. Na de rapportage via de International Health Regulations coördinator Nederland, is het Standard Operation Procedures Plan onmiddellijk in werking gezet. Het plan is vorig jaar november samen met de Paho/WHO geformuleerd. Het Bureau voor de Openbare Gezondheidsdienst (BOG) heeft nader onderzoek naar de omstandigheden van de besmetting en de vaststelling van beschermende maatregelen afgesproken met de Paho, de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst.

Zo wordt de gele koorts vaccinatie in risicogebieden opgevoerd, wordt de bestrijding van muskieten en de broedplaatsen van muskieten, verhevigd. Volgens het ministerie moeten de acties ertoe leiden dat de kans op verspreiding van het gele koorts virus binnen de kortst mogelijke tijd de kop wordt ingedrukt.

De opmars van het virus is in december in het zuidoosten van buurland Brazilië geconstateerd. Een scherpe stijging in het aantal dode apen had de Braziliaanse autoriteiten gealarmeerd dat het virus zich aan het verspreiden was. Vooral nadat een aantal bevestigde gevallen bij de apen zich voordeed dichtbij de deelstaten Belo Horizonte en Vitoria. Het is niet duidelijk wat het virus heeft geactiveerd. Het virus is dodelijk voor apen. Sinds december zijn meer dan 600 apen gestorven door het virus in het Amazonewoud.

In Bolivia is begin februari het eerste geval van gele koorts in tien jaar, gerapporteerd. Begin deze maand heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar advies om zich te vaccineren tegen gele koorts, uitgebreid. Sinds het virus in december is gediagnosticeerd, zijn 127 mensen in Brazilië gedood en honderden anderen geïnfecteerd. Het aantal vermoedelijke gevallen van gele koorts is het hoogst in Brazilië sinds 2000. De autoriteiten hebben 15 miljoen extra vaccins binnengehaald voor de nieuw geïnfecteerde gebieden. De WHO is bang dat het dodelijke virus zich verspreidt naar grote steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte en Vitoria, waar tientallen miljoenen mensen wonen.

Het virus wordt overgebracht door de Aedes Aegypti muskiet, die ook de drager is van het dengue en zika virus. Aan toeristen die Brazilië bezoeken is geadviseerd zich te laten vaccineren tegen het gele koorts virus, vooral voor acht Braziliaanse deelstaten, zes in het noordoosten, samen met Espirito Santo en Rio de Janeiro.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April