Sleur: Ook Surinaamse organisaties tegen zandafgraving
24 Feb 2017, 22:20
foto
Ruim honderd mensen hebben gedemonstreerd op het Onafhankelijkheidsplein tegen zandafgravingen. (Beeld: René Gompers)


“Un lib’ den sekrepatu! Rust voor de kust! Stop de afgravingen!” Enkele van de leuzen die worden gescandeerd op het Onafhankelijkheidsplein. Ruim honderd personen hebben deelgenomen aan de tweede actie tegen de zandafgravingen op Braamspunt. Het gaat niet alleen om de zeeschildpadden maar om heel Suriname, benadrukt Erlan Sleur, voorzitter van stichting Probios en trekker van de acties.

De eerste actie is vorige week zaterdag op Braamspunt gehouden. Het protest op het ‘plein’ is in elkaar gezet na uitspraken van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bewindsman wil publieke excuses van het World Wildlife Fund (WWF). “Wij willen de minister hierbij tonen dat het niet om WWF gaat maar om ons, het volk van Suriname, unu Srananman.” Er wordt om het plein heen gelopen met een spandoek en zelfgemaakte bordjes. De groep zwelt aan tot iets meer dan honderd mannen, vrouwen en kinderen.

Sleur vindt het fijn dat er een delegatie van De Nationale Assemblee poolshoogte is gaan nemen op Braamspunt. “Het is geweldig. Het geeft alleen maar aan dat er aandacht voor is,” zegt Sleur. “Ik heb op DNA televisie gezien dat er vanuit de oppositie en de coalitie grote vraagtekens worden gezet bij het handelen van minister Dodson. Het leek erop dat bijna iedereen, op een enkeling na tegen dit handelen was. Ik hoop dat ze een heel goed beeld krijgen van hoe belangrijk deze legstranden zijn.”

“Braamspunt is leuk. Zonder zand is het niet meer leuk,” staat er op een kartonnen bord van een jongetje. “Ik wil mijn ei kwijt. Laat ons met rust” schreeuwt een vrouw. Zij draagt net als Sleur en enkele anderen een borst- en een rugschild van karton. “Hier proberen we de stemmen van de zeeschildpadden te zijn,” geeft Sleur aan. “Er zijn natuurlijk een heleboel andere zaken die meespelen waarom er geen zand gegraven mag worden daar. Het is al bewezen hoe belangrijk Braamspunt is voor de kustbescherming, ecologie, visserij en toerisme, nationaal en internationaal. Maar we zijn vandaag primair voor de zeeschildpadden hier.”

Het legseizoen is al begonnen. Op de plaats waar er nu gegraven wordt, zijn er resten van schildpadeieren te vinden. Op een strook, een paar honderd meters verderop, wordt er haast elke avond gelegd. Bezoekers aan Braamspunt hebben kadavers op het strand en in het water waargenomen.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April