Wet 'Bedrijven en Beroepen' stimulans ondernemerschap
24 Feb 2017, 05:03
foto
De Nationale Assemblee keurt de wet 'Bedrijven en Beroepen' met algemene 35 stemmen goed. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft na enkele intensieve vergaderingen donderdagavond eensgezind de wet 'Bedrijven en Beroepen' goedgekeurd met 35 algemene stemmen. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, benadrukte dat de regering vrije ondernemerschap voorstaat. Met de aanname van wordt ondernemer vergemakkelijkt.

De wet zorgt ervoor dat economische ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen gestimuleerd wordt. Factoren die belemmerend werken worden opgeheven. Het moet gemakkelijk gemaakt worden om een bedrijf te beginnen, waarbij registratie verplicht is maar voor diverse bedrijven geen vergunning nodig is.

Stephen Tsang (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs die de wet voorbereid heeft voor openbare behandeling, zei dat het een zware bevalling is geworden. Deskundigen van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme en van De Nationale Assemblee hebben een enorme bijdrage geleverd. Het doen van zaken wordt met deze wet stukken eenvoudiger. Er moeten nog enkele wetten worden gewijzigd om te komen waar Suriname wil zijn om ondernemerschap te stimuleren. Het Decreet Vergunningen Bedrijven en Beroepen van 1981 wordt met deze wet vervangen.

In 36 jaar tijd is er heel wat veranderd in de globaliserende wereld. Suriname is toegetreden tot diverse blokken en organisaties. Het concurrentievermogen van bedrijven is bepalend is voor overleving. Snelheid om te opereren en om strategische besluiten te nemen zijn cruciaal. De relatief lange periode van afhandeling van vergunningsaanvragen is intussen een bedreiging geworden voor het concurrentievermogen van ondernemingen en van Suriname als natie in een globaliserende wereld. De wijziging van de wet en de verdere stappen die ondernomen moeten worden moeten bijdragen om ondernemerschap te stimuleren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April