Radiotherapeutisch centrum onmisbare schakel
20 Feb 2017, 17:54
foto


Ofschoon kanker nog steeds in de taboesfeer zit, maakt Suriname stappen vooruit om de ziekte te bestrijden. Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCS) zijn eerste genezende bestraling heeft uitgevoerd. Het is een grote en zeer belangrijke stap in de medische geschiedenis van het land.

Vijf jaar geleden nog werden patiënten voor bestraling naar het buitenland gestuurd. Patiënten die toen niet in aanmerking kwamen voor behandeling in het buitenland door de regelgeving kunnen nu in eigen land worden behandeld. Met de komst van het RTCS zijn de drie belangrijkste behandelingen voor kanker, chirurgie, chemotherapie en radiotherapie, mogelijk. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zegt dat Suriname daar trots op mag zijn, omdat de meeste Caribische landen dit ontberen.

De behandeling van kankerpatiënten is volgens het AZP nu beter georganiseerd en wordt er meer samengewerkt met de verschillende medische specialisten. Kankerpatiënten worden in multidisciplinair verband besproken en behandeld, wat de behandeling van deze groep patiënten ten goede komt. Kanker is de tweede doodsoorzaak in Suriname. Preventie is het belangrijkste bij het bestrijden van deze ziekte, zegt het AZP. Een goede levensstijl –voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, geen alcohol en nicotinegebruik- is erg belangrijk.

Mocht iemand de ziekte toch oplopen, dan is vroege diagnostiek belangrijk om de succes kansen van de behandeling te verhogen. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe grotere de kans op genezing. Door goed op je lichaam te letten en niet lang te wachten als je iets afwijkend aan het lichaam opmerkt, kan deze ziekte op tijd worden ontdekt, stelt het AZP. Het RTCS heeft in de afgelopen vijf jaren zijn diensten bewezen op het gebied van bestralen en is een onmisbare schakel geworden in de gezondheidszorg van het land. Het centrum is gecertificeerd, wat een bewijs is van kwalitatief hoogwaardige zorg. Ondanks de moeilijke situatie zal het RTCS deze zorg blijven aanbieden, zegt het AZP waar het centrum is ondergebracht.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April