Protestactie op Braamspunt tegen zandafgraving
19 Feb 2017, 06:22
foto
Een groep mensen zaterdag op Braamspunt. Met borden worden de gevoelens uitgedrukt . (Foto's: René Gompers)


“Alleen schildpadden graven hier! Bescherm onze kust!” wordt er in koor geroepen op Braamspunt. Een groep personen is zaterdag naar Braamspunt gevaren om te protesteren tegen de zandafgravingen op de zandbank. Het legseizoen van de zeeschildpadden is ondertussen begonnen. De regering heeft na ruim een jaar weer toestemming gegeven voor afgravingen op deze zandstrook.

De demonstranten zijn weliswaar geen graafmachines en zandpontons tegengekomen maar hebben de boodschap op het strand achtergelaten. Een bord met opschrift Save the turtles is op een gestrande vissersboot vastgespijkerd. Initiatiefnemer Erlan Sleur, voorzitter van stichting PROBIOS, merkt op dat dit pas het begin is van fysieke protesten uit de samenleving. “Niet alleen de milieuorganisaties zijn geschrokken. Op social media is er een hele commotie ontstaan over verontwaardiging over het besluit van de regering. Het was zo massaal. Nu zegt minister Dodson dat hij de commotie niet begrijpt. Maar wat wij niet snappen is waarom nu het schildpaddenseizoen begint, dit besluit is genomen.” Sleur is ingenomen met de ‘response’ op zijn oproep. “Ik ben blij dat zoveel mensen bereid zijn hun stem te laten horen. Het zal niet hierbij blijven.”

Sleur benadrukt dat het besluit van de regering niet alleen voor de zeeschildpadden nadelig is. Ook het toerisme en de ecosystemen die zijn gaan bloeien nadat de afgravingen in januari 2016 waren stopgezet, worden teniet gedaan. Tussen de protesterenden bevindt zich ook professor Sewnath Naipal. Hij geeft aan dat Braamspunt ook als een natuurlijke verdediging dient voor Paramaribo. Zonder deze strook was Paramaribo overgeleverd aan de golven van de zee. Braamspunt is ook van invloed op de situatie te Weg naar Zee legt hij uit.

Het zand dat met de Marowijnerivier meegenomen en afgezet wordt langs de kust, wat de Tijgerbank, het Matapicastrand en Braamspunt vormen, wordt tot naar het westen gevoerd. Het zand helpt de groei van de mangrovebossen. Daarnaast zijn zandritsen van essentieel belang voor de vorming en behoud van zoetwater. Het beste is om de zandbank met rust te laten, zegt Naipal, deskundige in oeververdediging.

Op de zandbank zijn er sporen van zeeschildpaden waar te nemen. Michael Hiwat, Marine Conservation Officer bij WWF, volgt de sporen naar de nesten. “Nog geen honderd meter hier vandaan wordt er gegraven,” geeft hij aan. “Er is ons net gemeld dat er ’s avonds ook gewerkt wordt. De dieren zijn erg gevoelig voor licht en geluid. Zij kunnen dan niet komen leggen.” Hiwat deelt mee dat er jaarlijks gemiddeld 30.000 nesten worden geteld bij Galibi en Braamspunt. Het legseizoen is normaal tussen februari en juli. Maar het is gebleken dat de schildpadden in januari al zijn komen leggen.

“We kunnen dit alles niet geven aan vier aannemers," pleit Sleur. "Het is echt geen ‘win-win’-situatie. Misschien voor de aannemers en de overheid. Voor ons land is dit een groot verlies als we dit toelaten. De oproep is uitgelopen op een klein protest. Maar de echte protesten die gaan nog komen. We hadden gehoopt de aannemers hier aan te treffen maar die hadden natuurlijk weet van onze aanwezigheid hier. Ze zullen misschien later pas terugkomen.”

René Gompers
Advertenties