Gele Koorts vaccinatie biedt levenslange bescherming
28 Jan 2017, 11:32
foto


Het ministerie van Volksgezondheid adviseert reizigers naar landen met lokale transmissie van gele koorts (waaronder landen in Afrika en Latijns-Amerika, en zoals nu in buurland Brazilië) om zich 10 dagen vóór vertrek te doen vaccineren. Volksgezondheid geeft aan dat Suriname de door de WHO vastgestelde internationale richtlijnen voor Gele Koorts vaccinatie voor reizigers hanteert.

• Een Gele Koorts vaccinatie, ongeacht op welke leeftijd deze verkregen is, biedt een levenslange bescherming tegen het Gele Koorts virus. Dit betekent dat, indien een persoon al eerder in zijn leven gevaccineerd is geweest met het Gele Koorts vaccin, er geen booster dosis (hervaccinatie) nodig is op latere leeftijd.
• De WHO heeft vastgesteld dat vanaf 11 juli 2016 het Internationaal Gele Koorts Certificaat (internationaal Gele Koorts vaccinatie bewijs) voor alle reizigers onbeperkt geldig is ongeacht op welke datum deze is verkregen. Dit betekent dat de hervaccinatie van om de 10 jaar niet zal worden geëist en dat vernieuwing van het certificaat niet nodig is.

In Suriname is de gele koorts vaccinatie al vele jaren opgenomen in het reguliere vaccinatie programma van personen woonachtig in het binnenland en sinds enige tijd geldt dit ook voor degenen woonachtig in de kuststrook en als reizigersvaccinatie. Het vaccin is veilig en geeft levenslange immuniteit; 1 prikje is voldoende. Het gele koorts virus is al vele tientallen jaren niet aangetoond in Suriname maar kan weer opduiken gezien de aanwezigheid van de vector, de Aedes muskiet; de gastheer van het virus, de aap en ongevaccineerde (reizende) personen.

Gaat u binnenkort op reis en bent u niet eerder gevaccineerd tegen gele koorts of u beschikt niet over het gele koorts vaccinatiebewijs, dan kunt u dagelijks terecht bij het BOG Medisch Centrum aan de Rode Kruislaan 13-15. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 07.30 - 14.00 uur en vrijdag van 07.30u-13.00 uur.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April