Ritfeld: Rechtszaak 8 december moet ongestoord doorgaan
11 Dec 2016, 00:43
foto
Edgar Ritfeld, verdachte van 8 decembermoorden, wil zijn naam gezuiverd hebben. (Beeld: René Gompers)


“Wi sa feti reti reti fu tron wini man,” wordt er zaterdag gezongen bij het Mensenrechtenmonument aan de dokter Sophie Redmondstraat. Edgar Ritfeld, ex-legerofficier en verdachte van de decembermoorden, zingt overtuigd het strijdlied van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) mee. Ritfeld heeft als enige beroep getekend tegen het vonnis van de Krijgsraad na de amnestie en is er resoluut over dat de rechtszaak ongestoord door moet gaan opdat zijn naam gezuiverd wordt, geeft hij aan.

Ritfeld wordt ervan verdacht deelgenomen te hebben aan foltering en moord op de 15 mannen op 8 december 1982. De moorden hebben voor spanningen gezorgd in het Nationaal Leger. Een deel van de officieren is uit het leger gestapt. Ritfeld heeft zich bij de vertrekkende groep aangesloten. Hij is voor de tweede keer aanwezig bij de herdenking die jaarlijks wordt gehouden door OGV. “Vanaf het begin dat ik uit het leger ben gestapt, heb ik duidelijk gemaakt dat ik dat heb gedaan uit solidariteit met mijn mede officieren, de nabestaanden en de samenleving. Daarom ben ik hier,” legt Ritfeld uit.

Ritfeld vindt het belangrijk dat het 8 decemberstrafproces doorgaat. “De beschuldiging aan mijn adres is zeer onterecht,” zegt Ritfeld. “Het is ook weer zo dat het nu al zeventien jaar duurt en toch is er nog geen berechting. Dat vind ik erg. Ik loop al zeventien jaren lang met een smet en ik zeg van ‘dit kan niet’. Dus vandaar dat ik deelneem aan alle activiteiten waarbij ik hoop dat er een keertje gerechtigheid komt. De berechting moet komen, we moeten tonen aan onze kinderen en kleinkinderen dat wij ervoor gevochten hebben, dat de democratie teruggekomen is. We kunnen dit niet zo laten, anders zijn we weer bezig precedenten te scheppen. Dat kan niet.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April