Dodson: Er worden geen enge groepsbelangen gediend
06 Dec 2016, 05:24
foto
Minister Regilio Dodson van NH.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vindt dat er geen bezorgdheid hoeft te bestaan dat enge groepsbelangen gediend worden rond de export van oppervlaktewater. Hiermee reageert de bewindsman op de heftige kritiek die geleverd is door de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) op een persconferentie de vorige week.

Dodson zegt aan Starnieuws dat hij tijdens diverse gelegenheden heeft uitgelegd wat er afgesproken is met Amazone Resources en de stappen die de regering onderneemt. Aangezien de onduidelijkheid nog blijft bestaan, zet hij de zaken op een rijtje.

• In maart 2012 heeft het idee voor export van zoetwater gestalte gekregen door het uitvaardigen van een presidentieel besluit welke de mogelijkheid bood aan Amazone Resources om het traject naar realisatie van daadwerkelijke export van zoetwater vanuit Suriname naar de regio, te starten. Dit presidentieel besluit moet gezien worden als een noodmaatregel bij gebrek aan wetgeving.
• In 2013 heeft minister Jim Hok schriftelijk aan Amazone Resources gevraagd om haar werkplan en ESIA (Environmental and Social Impact Assessment) in te dienen. Dat is niet gebeurd. Vanaf toen lag alles stil
• In 2015 heeft NH gevraagd om het presidentieel besluit in te trekken en de activiteiten van het bedrijf onder wetgeving en een concessie onder te brengen.
• Sindsdien is NH met Amazone Resources in contact waarbij de volgende afspraken gemaakt zijn:
o Amazone Resources werkt aan haar verplichtingen nl: een ESIA en een werkplan met bijbehorende haalbaarheidsstudie. De informatie die hieruit voortvloeit zal NH gebruiken voor de watermarketing en exportstrategie. Deze zullen meegenomen worden in concessievoorwaarden.
o NH zal werken aan vier waterwetten om de waterstrategie meer gestalte te geven. De activiteiten van Amazone Resources passen binnen het watermarketing- en exportstrategieplan.

Waterwetten
De minister legt uit dat de waterstrategie van NH in de vier waterwetten tot uiting zal komen:
o Toegankelijkheid van water voor alle huishoudens in Suriname;
o Het bevorderen van duurzaam gebruik van water;
o Het beschermen en vergroten van het waterpotentieel van Suriname;
o Het ontwikkelen van een watermarketing en exportstrategie;
o Het opzetten van een waterautoriteit welke belast zal zijn met het integraal waterbeheer in Suriname.

Het watermarketing en exportplan behelst een integraal Surinaams waterbedrijf (welke 100% toebehoort aan de Staat net als bij het elektriciteitsbedrijf bij de nieuwe Energiewet). Dit bedrijf krijgt van het ministerie de waterconcessie en zal in samenwerking met bedrijven als Amazone resources actief de internationale gemeenschap benaderen voor afname van zoetwater voor drinkwater of irrigatie doeleinden. Dit biedt enorme investeringsmogelijkheden, omdat zowel lokale als internationale investeerders op basis van transparante criteria water zullen kunnen exporteren.

Transparant als water
"Hiermee wordt dus bewezen dat er geen enge groepsbelangen gediend worden met onze aanpak. Elk Surinaams bedrijf of internationaal bedrijf mag zich nu al aanmelden bij het ministerie om te praten over het verkrijgen van een concessie voor de export van zoetwater," zegt de minister.

Amazone resources wil gebruik maken van 'state of the art technologie' en doet diverse studies. "Wij juichen dit initiatief toe, omdat Suriname ervan kan leren en positief op de kaart geplaatst kan worden hierdoor, vanwege grote internationale bekendheid die verkregen wordt, zoals nu al blijkt door de artikelen die regelmatig verschijnen in gerenommeerde internationale media en op websites. Hoewel het ministerie geen onderdeel van de internationale marketingcampagne van het bedrijf is, wordt deze op de voet gevolgd," zegt Dodson. NH probeert zoveel mogelijk op verschillende internationale fora, meer bekendheid te geven aan het waterpotentieel van Suriname.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April