Financiën maakt aanzienlijk bedrag vrij voor politie
09 Nov 2016, 00:01
foto


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft een aanzienlijk bedrag van enkele miljoenen vrijgemaakt voor versterking van het Korps Politie Suriname. President Desi Bouterse kondigde maandag in De Nationale Assemblee aan dat de regering met een integraal plan bezig is dat dinsdag zou worden geformaliseerd. Hij deelde mee dat met de minister van Financiën wordt nagegaan hoeveel geld er vrijgemaakt kan worden hiervoor.

Na afstemming met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Hoefdraad, korpschef Agnes Daniel en veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer. Hoefdraad zegt aan Starnieuws dat er goede afspraken zijn gemaakt over de verdere versterking van de politie.

In De Nationale Assemblee is door coalitie én oppositie bezorgdheid uitgesproken over de zware criminaliteit. De oppositie diende een motie in om SRD 10 miljoen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit. Deze motie heeft het niet gehaald. De president deelde mee dat het Korps Politie Suriname, ondersteund door het Nationaal Leger en andere veiligheidsdiensten, de criminaliteit door een integrale benadering effectiever en efficiënter zal aanpakken. De gemeenschap, de particuliere bewakingsbedrijven en de buurtorganisaties zullen hierbij een belangrijke rol vervullen, deelde de president mee.

Minister Van Dijk-Silos woont de vergadering van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) bij. Door de maatregelen die de afgelopen periode genomen zijn tegen witwassen van crimineel geld, wordt voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst terechtkomt. Zo is de wetgeving aangepast en instituten verder verstrekt. De goedkeuring is verkregen om voort te gaan met de exitprocedure. Vandaag zal de plenaire vergadering die op Turks- en Caicoseilanden wordt gehouden, de goedkeuring bekrachtigen. Zij heeft vaker aangehaald dat er middelen nodig zijn om de criminaliteit trefzeker aan te kunnen pakken.
Advertenties