Chaotische situatie met boten door fout bij administratie
26 Oct 2016, 08:08
foto
De steiger van Cevihas is overvol. Tientallen liggen voor anker omdat hun vergunning niet in orde is gemaakt.


De export van vis is gestagneerd. Bedrijven derven inkomsten door een chaotische situatie die is ontstaan omdat vergunningen van Venezolaanse vissers niet in orde zijn gemaakt. Directeur Derryl Boetoe van Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) zegt aan Starnieuws dat de manager van de administratie ontlast is van zijn werkzaamheden. De gegevens zouden niet goed gecommuniceerd zijn met overige afdelingen en de directie. Hierdoor zijn vergunningen sinds 2013 niet in orde, deelt Boetoe mee.

Tientallen boten zijn aangemeerd bij Cevihas sinds de Kustwacht controle uitoefent in de territoriale wateren van Suriname. Boetoe merkt op dat er hard is gewerkt sinds het weekend om het probleem op te lossen. Meer dan vijftien boten hebben intussen hun vergunning gekregen. De situatie is voorgelegd aan de raad van commissarissen en minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De vergunningen worden verstrekt door het ministerie, maar de stukken moeten in orde gemaakt worden via Cevihas. De Venezolaanse vissers betalen voor de faciliteiten.

Boetoe verwacht dat deze week alle papieren van de vissersboten in orde zullen komen. Hij is bezig met de reorganisatie van Cevihas, waardoor zaken transparant zullen zijn. De administratieve procedure was niet overzichtelijk, legt Boetoe uit. Er is nog veel werk aan de winkel om alle boten te voorzien van de nodige papieren. Het gaat om 130 Venezolaanse boten die vissen voor verwerkingsbedrijven.

Boetoe zegt dat het probleem zo snel mogelijk opgelost moet worden. De vergunningen moeten elk jaar worden vernieuwd. Iedereen die zich houdt aan zijn verplichtingen, komt in aanmerking voor verlenging van de vergunning. "De boten moeten zo snel mogelijk naar de zee. Ook Cevihas derft inkomsten, want nu kunnen onder andere geen aanmeerkosten in rekening worden gebracht," zegt de Cevihas-directeur.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April