Suriname sluit roadshow internationale obligaties af
19 Oct 2016, 00:01
foto
Tijdens de presentatie is aangegeven waarvoor het geld gebruikt zal worden.


De Surinaamse delegatie heeft dinsdag de laatste presentatie gehouden in New York. De regering zoekt naar US$ 500 miljoen, die zij wil verkrijgen via de uitgifte van internationale staatsobligaties. Starnieuws verneemt dat het minimum denominatie is gesteld op US$ 200.000. De looptijd is 10 jaar en de rente zal halfjaarlijks worden uitbetaald. Volgens het persbureau Reuters is het renteoffer geopend met 9.5%. De rente wordt nader bepaald (vraag en aanbod). Later op de dag wordt het resultaat duidelijk.

US$ 300 miljoen uit de beoogde US$ 500 miljoen is bestemd voor Staatsolie om bestaande schulden af te lossen. Ongeveer US$ 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer, (die loopt tot eind september 2017). Verder wil de regering US$ 27 gebruiken om de 5% aandelen in Newmont Suriname (Surgold) te betalen. Een bedrag van US$ 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela.

Oppenheimer en Scotiabank, zijn de managers en beursgangbeleiders. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën leidt de delegatie. Hij wordt in de presentaties bijgestaan door Bernhard Fritz-Krockow, adviseur ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname en Rudolf Elias, algemeen directeur Staatsolie. De rode lijn in de presentatie was de verschillende ratings van Suriname, de financiële outlook vergeleken met andere landen en de toekomstige inkomsten uit de goudsector, in het bijzonder de Merian goudmijn.
De obligaties uitgifte geschiedt volgens de 144A/RegS regels, die onder andere aangeven wie mogen meedoen. Suriname heeft de afgelopen weken presentaties gehouden in London, de VS en enkele Caribische landen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April