Bouterse geeft overzicht van projecten 2017
01 Oct 2016, 00:33
foto
President Desi Bouterse tijdens zijn ruim twee uren durende jaarrede. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse presenteerde tijdens de jaarrede vrijdag de belangrijkste duurzame projecten van de overheid en van staatsbedrijven, die
voornamelijk gefinancierd zullen worden door de Islamic Development Bank
(IsDB) voor bijkans US$ 1,8 miljard. Voor een deel worden andere financieringsbronnen aangeboord, terwijl ook eigen inspanningen zijn meegenomen. Tijdens de jaarrede beperkte Bouterse zich tot projecten waarop de regering zich in dit dienstjaar zal toespitsen.


De door de president opgesomde projecten zijn:
1. Ter ondersteuning van de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), zal een Fonds voor Industrie- en Productiebevordering en Exportfacilitering worden opgezet. Deze faciliteit zal ertoe leiden dat de export een positieve impuls krijgt en daarmee ook de verdiencapaciteit en economische groei van het land. De stichting Garantie Fonds Bedrijfskredieten en het 'Investerings Fonds Nederland Suriname' (IFONS), - die beide ondergebracht zijn bij de Nationale Ontwikkelings Bank -, zullen effectief ingezet worden voor de economische ontwikkeling. Het 'Garantie Fonds' dat sinds 1980 is opgericht, maar sinds 1987 niet meer actief is, staat garant voor kredieten die kmo’s bij andere banken nemen, waarbij er sprake is van een dekkingstekort. Deze garantie geldt voor rendabele projecten en de garantiestelling wordt voor maximaal 80% van het kredietbedrag gegeven aan de kredietverlenende bank voor de investeerder. Het IFONS dat in 1996 uit de
Verdragsmiddelen Nederland-Suriname is ingesteld, is in 2010 overgedragen. Recentelijk is dit Fonds met circa 11 miljoen euro, door de Staat Suriname overgeheveld naar de NOB.

2. Het bouwen van negen pompgemalen, met bijbehorende kunstwerken en civiele werken, om de voortdurende wateroverlast tijdens regentijd in Groot-Paramaribo, Wanica, Commewijne (Meerzorg) en Saramacca (Creola en Calcutta), grondig aan te pakken. Hierbij zal het Saramacca-kanaal met bijbehorende aan- en afvoerkanalen opnieuw gedimensioneerd en uitgebaggerd worden en, waar nodig, zullen nieuwe kanalen aangelegd worden om de ontwatering in deze gebieden te optimaliseren. Dit groots infrastructureel werk zal gefinancierd worden uit een speciale credit-line van India. Binnen uiterlijk twee jaar zal dit project uitgevoerd kunnen zijn.

3. De tegenvallende economische ontwikkelingen hebben het uitvoeren van projecten in 2016 moeilijk gemaakt, waardoor een achterstand is opgelopen. Komend jaar zal volgens de president met de beschikbare financiering weer aan de slag gegaan worden. Met deze nieuwe situatie kan het baggeren van de Nickerie- en de Surinamerivier wederom als direct uitvoerbare projecten van stal gehaald worden.

4. Met de financiële ondersteuning van de Volksrepubliek China zal de Johan Adolf Pengel Luchthaven, gemoderniseerd worden mede ter voldoening aan de internationale burgerluchtvaart-eisen, maar ook voor het kunnen doen afhandelen van meer vliegtuigen op hetzelfde moment. Dit mede ter bevordering van
de hub-functie die de luchthaven kan vervullen. De SLM heeft reeds een begin
gemaakt met onderhandelingen met geselecteerde grote en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen in de wereld voor samenwerking. Hierdoor zal de SLM nog kans maken om winstgevend te kunnen voortbestaan in deze luchtvaartwereld met moordende concurrentie. Ook het toerisme zal in het geval van succesvolle samenwerking met een grote partner in de internationale luchtvaart, fundamentele condities hebben gekregen om mee te floreren.

Energie
5. De EBS zal in 2017 voortgaan met het uitbreiden van het opwekvermogen in Paramaribo en Nickerie, welke uitbreiding voor de komende vijf jaar wordt geschat op respectievelijk 150 MW en 25 MW. Dit is een basisgarantie voor economische ontwikkeling en voor de energievoorziening van het toenemende aantal huishoudens en bedrijven.

Het streven van de regering is erop gericht om binnen vijf jaar te geraken tot een moderne en efficiënte energiesector die betaalbare energie garandeert aan de bevolking. Om dit te realiseren dienen er maatregelen getroffen te worden op het institutionele vlak en op technisch en financieel gebied. De institutionele maatregelen die in 2015 en 2016 getroffen zijn, behelsden het ontwerpen van een concept elektriciteitswet en een wet die het functioneren van de sector regelt, namelijk een wet op de energie autoriteit. Deze twee wetten zijn in maart 2016 door DNA aangenomen en zijn daarna afgekondigd. In het dienstjaar 2017 wordt in lijn met de wetten verder inhoud gegeven aan de herstructurering van de EBS. Het bedrijf zal in zijn huidige vorm ophouden te bestaan. EBS zal opgedeeld worden in drie bedrijven. Een voor transmissie en distributie van elektriciteit, eentje voor energie-opwekking en een bedrijf voor gaslevering.

Er zal in 2017 verder gewerkt worden aan de ontwikkeling van een energieprofiel voor alle districten en dorpen en woongemeenschappen in het binnenland van Suriname. Dit energieprofiel moet de nodige data verschaffen die nodig is om te komen tot eenduidige besluiten voor de optimale energie mix van traditionele en
hernieuwbare energiebronnen voor de genoemde gebieden.

6. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal in dit dienstjaar
onverkort voortgaan met haar activiteiten van het uitbreiden van het waternet en van het blijven vernieuwen van het netwerk van ondergrondse buizen, omdat steeds meer huishoudens en steeds meer woongebieden en bedrijven worden voorzien van stromend water.

7. In het kader van de dreiging van de kustvlakte door de zeespiegelstijging zal in 2017 intensiever voortgegaan worden met het beplanten van de kust met mangrove en met het opwerpen van effectieve en milieuvriendelijke beschermingsweringen, zoals op Weg naar Zee geschiedt in samenwerking met de universiteit. Waar nodig zullen wij ook de mogelijkheid van het bouwen van betonnen damwanden benutten.

8. Een in de samenlevingsopbouw geïntegreerd sociaal-educatief-medisch
programma, het Conditional Cash Transfer program (Programma voor Ontwikkeling van Welzijn en Arbeid), waarbij de minst adequaat toegeruste gezinnen op bepaalde voorwaarden een financiële ondersteuning krijgen van de overheid, zal van start gaan. Het gaat om een duurzame investering in de sociaal-economisch zwakke groepen. Deze financiële ondersteuning wordt verleend, pas wanneer en zolang de kinderen van het gezin de school bezoeken en zich tijdig laten vaccineren. Bij dit sociaal programma is geen sprake van een sociaal vangnet, dat aan de marge van de samenleving plaatsvindt en waarbij geen integratie van deze doelgroepen in de samenleving plaats heeft. Dit sociale programma is nadrukkelijk gericht op het weerbaar maken van de doelgroepen door onderwijs en vorming en door om en bijscholing ter vergroting van de mogelijkheden ter deelneming aan het arbeidsproces. Dit sociaal programma, dat in 2017 startklaar zal zijn, wordt gefinancierd door de IsDB en zal met een pilot project aanvangen.

Huisvesting
9. In het jaar 2017 zal een aanvang gemaakt worden met de uitvoering van het Low Income Shelter Program (LISP-III) met een budget van US$ 25 miljoen uit de lening van de IsDB. De specifieke doelgroep van het LISP - gezinnen met een laag inkomen - zal in staat worden gesteld om te opteren voor een subsidie in zowel woningverbetering alsook in nieuwbouw in het kustgebied. In het binnenland zullen meer dorpen worden voorzien van woningen binnen dit nieuwe programma.

10. Met de financiële ondersteuning van de Volksrepubliek China zal in 2017 een aanvang worden gemaakt met de bouw van duizend woningen, waardoor een bijdrage wordt geleverd om tegemoet te komen aan de woningbehoefte van ons volk.

11. Met betrekking tot de Wet Huisvestingsplan, dat van 2012 tot en met 2017 loopt, worden de nodige mogelijkheid geboden voor het betrekken van particuliere bedrijven ter uitvoering van het woningbouwprogramma. In dit verband wordt in dit dienstjaar de Wet Appartementsrecht worden voorbereid en ter goedkeuring worden voorgelegd aan De Nationale Assemblee.

12. Voor wat betreft het bevorderen van de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van de noodzakelijke onderwijsfaciliteiten voor districtskinderen is de regering gestart met de voorbereidingen van het opzetten van een educatief centrum via een opgerichte overheidsstichting. Stichting Educatief Centrum Parasol, moet voor kinderen uit Boven Suriname, Brokopondo en elders, een oplossing brengen in hun moeilijke omstandigheden om onderwijs te kunnen genieten. Zo krijgen kinderen die vanuit zo een achterstandspositie hun toekomst moeten veilig stellen, betere kansen tot verdere zelfontwikkeling. Het Educatief Centrum Parasol met ruimte voor 300 kinderen, zal verrijzen op Zanderij 1, achter het Jan Starke Opleidingscentrum. De kinderen zullen verblijven gedurende het gehele schooljaar, onder begeleiding van vakbekwame leerkrachten. Zij zullen ter plekke onderwijs genieten, met regulier medisch consult en met voldoende mogelijkheden voor sport en recreatie. Het gaat hier om een reeds in 2016 goedgekeurd project, gefinancierd door de IsDB, waarvan met de bouw in de eerste helft van 2017 zal worden aanvangen, na de verplichte openbare aanbestedingen. De totale projectkosten, bouw en inrichting, bedragen USD 34,6 miljoen.

In 2017 zal de eerste fase van het woningbouwprogramma, dat uit woningen voor 1500 studenten op het universiteitsterrein bestaat, wordt gerealiseerd. Het betreft in deze fase twee gebouwen voor in totaal 312 studenten en twee gebouwen voor gemeenschappelijke activiteiten.

13. Met financiering van de IsDB zal de bouw van een nieuw en modern ziekenhuis, het Academisch Medisch Centrum (AMC) Paramaribo, in 2017 aanvangen en uiterlijk in 2020 opgeleverd worden. Tegelijkertijd zal het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo grondig gerenoveerd worden.

14. Het nationaal asfalteringsprogramma Dalian IV, wordt met financiering van de Volksrepubliek China in 2017 gecontinueerd. Daarbij gaat het onder anderen om de realisatie van de Highway naar Zanderij en de aanleg van vier bruggen op dit traject, waaronder de brug nabij VABI.

Veiligheid
15. In het kader van de veiligheid wordt een digitaal camera systeem aan Suriname geschonken door de Volksrepubliek China. De regering zal de veiligheid van de burger in dit dienstjaar nog meer garanderen en wel met alle wettelijk toegestane middelen: met conventionele middelen, met de bekende manschappen van de politie en waar wettelijk toegestaan ondersteund door de Militaire Politie en door eenheden van het Leger, met materieel te land, te water en in de lucht en tenslotte ook met elektronica en digitale systemen. Ook zullen onder meer onze bodemschatten en visrijkdommen in onze Exclusieve Economische Zone intensiever beschermd worden. Verder zal de bestrijding van piraterij, van drugsactiviteiten en andere illegale activiteiten harder ter hand worden genomen.

Voorts zal de op handen zijnde transformatie van onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten leiden tot verbeterde vergaring van inlichtingen en hierdoor tot een versterkte ondersteuning van de criminaliteitsbestrijding. Burgerveiligheid, zogenoemd 'Citizen Security', zal in 2017 op landelijk niveau zichtbaar versterkt worden doorgevoerd. Onze gemeenschap zal hierdoor medeverantwoordelijkheid kunnen en moeten dragen voor het verhogen van de algemene veiligheid en van hun eigen veiligheid, door centraal door de Staat geleide en beschermde burgerparticipatie.

Mijnbouw
16. Het staatsmijnbouw bedrijf NV Grassalco krijgt in het dienstjaar 2017 meer mogelijkheden aangeboden om zijn exploratie- en exploitatie activiteiten duurzaam uit te breiden. Hiertoe zal, naar analogie van de rol welke Staatsolie thans vervult in de oliesector, Grassalco als staatsbedrijf actief participeren in de exploratie- en exploitatie-activiteiten van toekomstige multinationals die in Suriname willen investeren. Ook zullen de volledige Bakhuysreserves van Suriname welke als strategische reserves voor de ontwikkeling van ons land beschouwd kunnen worden aan Grassalco in concessie gegeven worden. Hierdoor is de basis gelegd voor het verder ontwikkelen van onze bauxietreserves ten voordele van de Surinaamse bevolking.

17. Voor de klein goudmijnbouw zullen de inspanningen erop gericht blijven om de activiteiten van deze subsector binnen het formele circuit te brengen. Hiervoor zijn de nodige maatregelen reeds uitgezet. Deze hebben vooral betrekking op het verruimen van staatsinkomsten, royalty’s en belastingen, uit deze subsector. Hiertoe zullen ondernemers in de klein mijnbouw gestimuleerd worden zich te organiseren ter wille van efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. Daarnaast zal het beleid er ook op gericht zijn om het gebruik van kwik bij de goudwinning volledig uit te bannen, door de voortgaande introductie van milieuvriendelijke apparatuur en winningsmethoden. Meer nog dan nu al het geval is, zal de Commissie Ordening Goudsector zich richten op het uitbannen van kwik.

18. In de eerste helft van 2017 zal een goudconferentie worden gehouden die moet resulteren in uitvoerbare afspraken met betrekking tot de relatie tussen de grote en de kleine goudmijnbouw, de methoden van goudwinning en de gevolgen van het gebruik van kwik in deze sector voor mens en milieu.
Er zal in 2017 tevens een grondenrechten conferentie worden gehouden om te komen tot een bevredigende oplossing van dit vraagstuk.

19. Met de financiële ondersteuning van de Volksrepubliek China, zal in 2017 een aanvang worden gemaakt met de uitvoering van het Suriname Nationaal Breedband Plan. Hierdoor zullen hedendaagse innovatieve ICT-diensten beschikbaar zijn voor de totale gemeenschap, dus ook voor het bedrijfsleven en de overheid. Deze ondersteuning is ter bevordering van de modernisering en verbetering van de infrastructuur en van diensten van het Telecommunicatiebedrijf Suriname, Telesur. Hiermee zal Telesur in staat zijn de ICT-ontwikkelingen in Suriname te faciliteren en stimuleren. Er zal een infrastructuur op top niveau aangeboden worden om de ICT-productie en -export te bevorderen.

20. Om het productieniveau van Staatsolie te verhogen en te garanderen zal een record aantal bronnen worden geboord. Er zijn momenteel drie velden te weten: Tambaredjo, Tambaredjo Noord-West en Calcutta, die gezamenlijk die productie zullen leveren.

21. Productieprocessen raken steeds meer geglobaliseerd, waarbij delen worden verplaatst, 'geoutsourced', onder andere naar landen in de wereld waar de productie of dienst goedkoper kan plaatsvinden. Bedrijven die succesvol zijn in het outsourcen van delen van hun productieprocessen, realiseren steeds grotere concurrentievoordelen en hebben een sterkere marktpositie. Suriname heeft unieke voordelen als vestigingsplaats, als outsourcebestemming. Deze nieuwe sector biedt uitstekende kansen voor het creëren van additionele werkgelegenheid op elk niveau. De regering zal een sterk faciliterend beleid voeren, ook naar Surinaamse ondernemers toe, die in deze sector actief willen zijn, teneinde outsourcing naar Suriname te ondersteunen, zei de president.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April