Colombia en Farc ondertekenen historisch vredesakkoord
27 Sep 2016, 02:59
foto
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos schudt de hand van Farc-rebellenleider Timochenko.(Foto: AFP)


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de marxistische rebellenleider Timoshenko, hebben met een pen gemaakt van een kogel, een eind gebracht aan een halve eeuw van oorlog. Het vredesakkoord is maandag getekend in de Colombiaanse stad Cartagena.

De 52-jarige burgeroorlog heeft een kwart miljoen mensen het leven gekost. Het akkoord volgt op vier jaar van onderhandelingen in Havana, Cuba. President Santos en Timochenko, - de guerrilla-naam van de 57-jarige revolutionaire Rodrigo Londono, hebben maandag voor de eerste keer de handen met elkaar geschud op Colombiaanse bodem.

Zo’n 2.500 buitenlandse en lokale hoogwaardigheidsbekleders hebben de ceremonie in de ommuurde koloniale stad Cartagena, bijgewoond. De overeenkomst maakt een einde aan het langstlopende conflict van Latijns-Amerika. Het akkoord brengt de Farc-strijders bijeen in een politieke partij die strijd zal voeren bij de stembus in plaats van op het slagveld. De strijd tussen de Farc-rebellen en de Colombiaanse regering begon in 1964.

De speciale pen is gebruikt om de transitie van kogels naar onderwijs en toekomst te illustreren, heeft de 65-jarige president Santos gezegd. Zijn reputatie is opgekrikt na het bereiken van de vrede in het land.

Onder de gasten die de ceremonie hebben bijgewoond waren secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties (VN), de Cubaanse president Raul Castro, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en slachtoffers van het conflict.

"De VN zal helpen bij de uitvoering van het akkoord en wij bieden onze volledige ondersteuning aan de Colombianen op een tijdstip waarop een nieuwe bestemming voor de natie is ingezet," heeft de VN-topman gezegd. De Europese Unie heeft maandag bekendgemaakt dat zij de Farc zal verwijderen van de ‘terroristenlijst’ op het moment dat de vrede wordt ondertekend.

De Amerikaanse minister Kerry heeft het akkoord tijdens een bezoek aan een opleidingscentrum voor oorlogsslachtoffers, ex-strijders en andere jongeren, geprezen. "Eenieder kan een pistool pakken, dingen opblazen, andere mensen kwetsen, maar het levert je niets op. ..Vrede is hard werken.” Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor volgend jaar US$ 390 miljoen toegezegd om het vredesproces in Colombia te ondersteunen. Washington zal ook bekijken of hij de Farc zal verwijderen van zijn lijst van ‘terroristische organisaties’, heeft Kerry eraan toegevoegd.

Ondanks de wijdverbreide opluchting dat er een einde is gekomen aan het bloedvergieten en ontvoeringen van de afgelopen decennia, heeft het akkoord ook verdeeldheid gebracht binnen de op drie na grootste economie van Latijns-Amerika. De invloedrijke voormalige president Alvaro Uribe en anderen zijn boos dat het akkoord rebellen de kans biedt om te strijden voor een plaats in het parlement, zonder dat zij enige gevangenisstraf hebben gehad voor hun misdaden.

Colombianen stemmen op 2 oktober op de vraag of de overeenkomst moet worden uitgevoerd. Peilingen laten zien dat het akkoord er makkelijk doorheen zal komen. In Cartagena stond op enorme billboards te lezen om “ja” te stemmen, terwijl Uribe en honderden anderen met paraplu’s in de kleuren van de Colombiaanse vlag er bij de kiezers op aandringen “nee” te zeggen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March