Colombianen vieren vredesakkoord met Farc-rebellen
25 Aug 2016, 10:55
foto
De Colombiaanse regeringsonderhandelaar,Humberto de la Calle (r) en zijn Farc- tegenhanger Ivan Marquez (l) hebben de overeenkomst ondertekend, terwijl de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez toekijkt. (Foto: Reuters)


Honderden Colombianen zijn uit hun bol gegaan na de ondertekening van een historisch vredesakkoord tussen de regering en de linkse Farc-rebellen. Met het vredesakkoord komt een einde aan 52 jaren van conflict.

De aankondiging van het akkoord is vanmorgen live uitgezonden vanuit Havana, Cuba, waar de vredesbesprekingen vier jaar geleden zijn begonnen. Het conflict heeft naar schatting 220.000 mensen ontheemd en miljoenen mensen gedood. President Juan Manuel Santos heeft de deal "het begin van het einde van het lijden, de pijn en tragedie van de oorlog" genoemd.

"De Colombiaanse regering en de FARC kondigen aan dat we een finale, volledige en definitieve overeenstemming hebben bereikt," staat in de gezamenlijke verklaring van de Colombiaanse regering en de FARC onderhandelaars. Het hoofd van de Colombiaanse delegatie, Humberto de la Calle, en de belangrijkste onderhandelaar van de Farc, Ivan Marquez, hebben de overeenkomst ondertekend tijdens een ceremonie in Cuba. Beide partijen zijn overeengekomen om samen de sociale uitsluiting aan te pakken, om recht te geven aan de slachtoffers van het conflict en stabiele en duurzame vrede te bewerkstelligen.

'Oorlog is voorbij'
De overeenkomst komt na twee jaar van geheime besprekingen en bijna vier jaar van formele onderhandelingen. "We hebben ons doel bereikt," zegt De la Calle. "De oorlog is voorbij, maar er is ook een nieuw begin. Deze overeenkomst opent de deur naar een samenleving waarvan iedereen deel kan zijn", voegt hij eraan toe.

In Bogota hadden honderden mensen, velen gekleed in het wit, zich verzameld op verschillende punten van de stad. Ze zwaaiden met de Colombiaanse vlag en juichten. "Ik kan sterven in vrede, want eindelijk zal ik mijn land zien zonder geweld met een toekomst voor mijn kinderen," citeert Associated Press de 57-jarige Orlando Guevara.

Farc-onderhandelaar Ivan Marquez zegt dat de FARC en de regering "het mooiste van alle gevechten hebben gewonnen: de vrede van Colombia". De twee partijen hadden in juni een bilaterale wapenstilstand ondertekend die de weg heeft vrijgemaakt voor een definitief akkoord. "Het is een moeilijke klus geweest, met heldere en donkere momenten," zegt Marquez.

President Barack Obama heeft zijn Colombiaanse ambtgenoot Juan Manuel Santos, gebeld om hem te feliciteren met de deal. "De president erkent deze historische dag als een kritiek moment in wat een lang proces zal zijn om een rechtvaardige en duurzame vredesovereenkomst, die veiligheid en welvaart kan garanderen voor het Colombiaanse volk, volledig uit te voeren", zegt het Witte Huis in een verklaring.

'Geen winnaars of verliezers'
Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal de Farc haar gewapende strijd opgeven en deelnemen aan het legaal politiek proces. "Er is geen ruimte voor winnaars of verliezers als je vrede bereikt door onderhandelingen," tweette Farc-onderhandelaar Rodrigo Granda. "Colombia wint, de dood verliest."

De linkse rebellen vechten al sinds 1964 tegen de Colombiaanse regering. Het is het langstlopend conflict in Latijns-Amerika. De Colombianen moeten de overeenkomst goedkeuren in een volksstemming, die op 2 oktober wordt gehouden. "Het zal de belangrijkste verkiezing van ons leven zijn", heeft president Santos kort na de deal was ondertekend, gezegd op de nationale televisie. Voormalig president Alvaro Uribe leidt de campagne om het akkoord af te wijzen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April