Japin: Gezondheidszorg in een crisis beland
23 Aug 2016, 16:47
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) huldigt het principe dat kwalitatief hoogwaardige basis gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk moet zijn voor elke Surinamer op het gehele grondgebied van Suriname. Indien wij de balans opmaken dan kunnen wij stellen dat de gezondheidszorg in een crisis is beland.

1. De ziekenhuizen kunnen de salarissen van het personeel amper betalen en elke maand is het weer passen en meten.
De noodzakelijke investeringen, infrastructurele voorzieningen en aanschaf van medische verbruikersgoederen komen onder druk te staan. In sommige ziekenhuisinstellingen moeten de patiënten zelf zorgdragen voor toiletpapier en wegwerpluiers. Er is soms zelfs gebrek aan medicamenten. Gebrek aan medicatie en medische verbruiksmaterialen heeft er zelfs er toe geleid dat geplande hartoperaties niet hebben kunnen plaatsvinden. Het is essentieel dat er op elk gewenst moment lab bepalingen en kweek van bacteriën kan plaatsvinden. Dit is nu niet meer het geval. De toestand is alarmerend en de problematiek vereist een fundamentele oplossing.
Indien de ziekenhuizen failliet gaan zal de gezondheidszorg ernstig gevaar lopen.
De ziekenhuizen werden aanvankelijk gesubsidieerd, daarna volgde de afbouw van de subsidie, maar er werd een ligdagtarief vastgesteld dat beslist ontoereikend was. Het is noodzakelijk een goed monitoringssysteem in te stellen waardoor de efficiëntie en effectiviteit van de zorg verbeterd kan worden.

2. De Basis Zorg Verzekering Self Reliance (BZSR)
De regering Bouterse/Ameerali heeft destijds lokale deskundigheid, die reeds belangrijk voorwerk had verricht, onvoldoende ingezet bij de constructie van een AZV. Er is gekozen voor consultants van KPMG die voor honderden duizenden USD ingehuurd werden. Ondanks alle welgemeende adviezen en onderbouwde kritiek van lokale deskundigheid is de BZSR parmantig doorgevoerd.

De Basiszorgverzekering dreigt een fiasco te worden omdat, mede als gevolg van de inefficiëntie, de kosten progressief toenemen en de financiële draagkracht van het land te boven gaan. Bovendien ontstaat zo langzamerhand een situatie waarbij betaalbare en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg buiten bereik van burgers komt te liggen. Een ander probleem van het huidige stelsel is dat de zorg die geboden wordt, afhankelijk is van de premie die betaald wordt. Dus de zorg die je krijgt wordt niet bepaald door je behoefte aan zorg op een bepaald moment, maar door de premie die je van tevoren hebt betaald. De premies zijn marktconform bepaald. Afhankelijk van leeftijd, gewicht of vooraf bestaande aandoeningen, worden er beperkingen aangebracht in het beschikbare pakket. In feite kunnen op grond van marktconforme overwegingen de premies opgeschroefd worden of voorzieningen uit het pakket verdwijnen.

3. De leeftijdsgroepen die statistisch een groter beslag leggen op het budget (vaker gebruik maken van de zorg) zijn personen van 0-16 jaar en 60 plussers. De premie van deze ‘zogenaamde risico groepen’ komt voor rekening van de staat. Dit geldt voor elke burger in die leeftijdsklassen; ook voor hen die reeds verzekerd waren. De categorie 19-59 jaar, de arbeidzame bevolking m.u.v. studenten, moeten een premie per capita betalen ongeacht de hoogte van het inkomen. De schoonmaakster betaalt dus even veel als een departementsdirecteur voor hetzelfde pakket. Het pakket van de verzekering is te smal en de premie te hoog.

4. Spoedeisende hulp Sint Vincentius Ziekenhuis( SVZ)
De inrichting van een spoedeisende hulp SVZ heeft miljoenen Surinaamse dollars opgeslokt en thans blijkt dat de investeringen niet het gewenst effect hebben opgeleverd. Het is een mislukking geworden want de spoedeisende hulp SVZ is inmiddels gesloten. Onderliggende diensten zoals Intensive Care Unit en Cardiologie zijn niet in stelling gebracht en er zijn onduidelijke afspraken van financiële aard gemaakt met de financiers. Waarom was de investering niet gedaan om de spoedeisende hulp bij het AZP te verbeteren?

5. Medische Zending en Afdelingen Ministerie Volksgezondheid
De overeengekomen subsidie aan de Medische Zending vindt maar mondjesmaat plaats. De bedrijfsvoering komt onder druk te staan. De personele kosten, waaronder salarissen, kunnen amper betaald worden. De medische verbruiksartikelen zijn ontoereikend en andere noodzakelijke aanschaffingen kunnen niet gedaan worden. Het transport van patiënten naar Paramaribo is niet altijd direct uitvoerbaar. Dit heeft tot gevolg dat de medische dienstverlening ernstig wordt aangetast. De gezondheidszorg in het binnenland is niet langer gegarandeerd en dit heeft ernstige gevolgen voor de lokale bevolking. Er mag hierover niet lichtvaardig gedacht worden. Wij mogen aan deze verwaarlozing niet schouderophalend aan voorbijgaan. In een tijd van economische neergang ontstaat financiële krapte. Het is van belang dat er strategische keuzen gemaakt worden en er tevens voldoende zicht is op doelmatige aanwending van middelen.

6. De presidentiële commissie Herstructurering Gezondheidszorg
In het rapport van de presidentiële commissie Herstructurering Gezondheidszorg staat helaas niet vermeld welk pakket voorgesteld wordt en hoe de financiering van de Algemene Ziekten kosten Verzekering bij voorkeur zou moet plaatsvinden. De vraag rijst waarom er geen gezondheidseconomen juristen en planningsdeskundigen zijn opgenomen in de commissie.
Het is van groot belang om het beleid te evalueren en naar aanleiding daarvan een strategisch plan op te stellen.

Het Johan Adolf Pengel Instituut heeft de problemen waarmee wij te kampen hebben in beschouwing genomen. Veel problemen zijn terug te voeren op het feit dat er verkeerde keuzen zijn gemaakt en povere uitvoering plaatsvindt. In principe is er gekozen voor privatisering van de zorg. De regering dient weloverwogen maatregelen te nemen met betrekking tot de beschikbaarstelling van bestedingsmiddelen en strikte monitoring van de processen.

Japin
Wetenschappelijk instituut van de NPS
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April