Minister Juspol heeft onvoldoende geld aanpak criminaliteit
23 Aug 2016, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos. (Beeld: DNA)


Assembleeleden struikelden erover dat het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) weinig middelen geautoriseerd heeft gekregen, terwijl er sprake is van verruwing van de criminaliteit. Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft maandagavond bij beantwoording van vragen over de suppletoire begroting aangegeven dat door de precaire situatie, er onvoldoende middelen vrijkomen om de criminaliteit afdoende te kunnen bestrijden.

Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zei na een interruptie van de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, over de ernstige mededeling, dat het voorkomt dat de middelen op een bepaald moment er niet zijn. Verschillende ministeries hebben hiermee te maken. Adhin zei dat er prioriteiten worden gesteld. Er wordt gezorgd dat daar waar levens in het gedrang zijn, zoals Volksgezondheid, beschikbare middelen naar toe gaan. Aanpak criminaliteit hoort gelijk daarna ook in het rijtje, stelde hij. "Wij doen er alles aan om de middelen beschikbaar te stellen, maar ze moeten er eerst zijn," legde de vp uit. Hij haalde aan dat de uitingen van de minister de zorg aangeven.

VHP-fractieleider Chan Santokhi vroeg of de regering zich wel realiseert wat het betekent als de minister aangeeft dat er geen middelen zijn om de criminaliteit kordaat te kunnen bestrijden. Hij vroeg aan de regering om de samenleving gerust te stellen. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) constateerde dat het ministerie van Justitie en Politie stiefmoederlijk wordt behandeld. De minister ontkende dit, omdat alle collega's hetzelfde probleem hebben. Volgens Van Dijk-Silos en Adhin komt er verlichting. De minister zei ook dat zij met haar collega van Financiën heeft afgesproken dat boetegelden die geïnd worden, naar het ministerie gaan. Er is al een brief hierover geschreven. Minister Gillmore Hoefdraad is het eens mee volgens Van-Dijk Silos dat de verschillende dienstonderdelen kunnen beschikken over de boetegelden. De minister zei dat het ministerie totaal ruim SRD 80 miljoen heeft bezuinigd sinds januari. Hiervoor kreeg zij complimenten van de volksvertegenwoordiging.

Er wordt ook aan gewerkt om voertuigen voor het Korps Politie Suriname aan te schaffen. Van de ruim SRD 7 miljoen die op de begroting is opgebracht, is er nul cent geautoriseerd tot nu toe. Assembleeelid Krishna Mathoera (VHP) merkte op dat voertuigen essentieel zijn voor de politie in het bestrijden van misdaad. Veel posten beschikken niet over auto's. Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stelde voor om voertuigen die door de Energie Bedrijven Suriname beschikbaar zijn gesteld, vrij te maken voor de politie. Hierover zal Van Dijk-Silos in contact treden met haar collega van Openbare Werken. Diverse Assembleeleden hebben de veiligheidssituatie aangekaart en er wordt op gerekend dat er zo snel mogelijk oplossingen komen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April