DNA-lid Santokhi stelt vragen over ambassadeur Kanhai
11 Aug 2016, 11:22
foto
Chandrikapersad Santokhi, lid van de Departementale Commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee.


Parlementariër Chandrikapersad Santokhi wil in zijn hoedanigheid als lid van de Departementale Commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee weten wat de werkelijke waarheid is rond de ontzetting van Asif Iqbal als honorair-consul voor Suriname in India. Hij wil dat president Desi Bouterse of de minister van Buitenlandse Zaken uitleg geeft over de ware toedracht van wat hij noemt “deze zeer onwelkome aangelegenheid.”

De volksvertegenwoordiger heeft zijn vragen in een brief verwoord aan president Bouterse. Nationaal en internationaal is melding gemaakt van het ontslag van Iqbal op 4 augustus door minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. Iqbal zou tegen het Indiase protocol in hebben gehandeld door een tweede kantoor in Hyderabad te openen zonder dat vooraf toestemming van de Indiase autoriteiten was verkregen. Op basis van de correspondentie van het Indiaas ministerie van Buitenlandse Zaken over de vermelding van grove schending die ambassadeur Aashna Kanhai had doorgestuurd naar minister Badrising is de honorair-consul de wacht aangezegd.

Santokhi vraagt zich af of minister Badrising hoor en wederhoor heeft toegepast alvorens Iqbal uit zijn functie te ontheffen. Op de foto’s die zijn geplaatst bij de opening van het kantoor in Hyderabad is ambassadeur Kanhai te zien samen met Iqbal. “Was het ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte van het voornemen voor het openen van een kantoor in Hyderabad?” Santokhi vraagt zich af hoe de opening van het kantoor met de aanwezigheid van ambassadeur Kanhai heeft plaatsgevonden zonder toestemming van de ambassade namens en voor wie Iqbal werkt. Iqbal was in 2014 aangesteld als honorair-consul voor Suriname in India voor de staten Karnataka en Andhra Pradesh.

De parlementariër verwijst ook naar social media waar een persbericht van de ‘Asian/Arab’ Kamer van Koophandel circuleert, waarin wordt aangegeven dat de kamer afziet van verdere investeringen van US$ 8 miljoen voor de Surinaamse sport. Ook is er ander belastend materiaal tegen ambassadeur Kanhai genoemd in het persbericht. Santokhi wijst erop dat met het persbericht internationaal een negatief signaal wordt afgegeven aan onder andere investeerders “wat de reputatie van Suriname volstrekt niet ten goede komt.” Hij noemt ook andere incidenten die zich hebben voorgedaan op de Surinaamse ambassade in India. Iqbal is intussen een civiel proces begonnen tegen ambassadeur Kanhai en heeft een klacht ingediend bij de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. Ook een chauffeur die tien jaar heeft gewerkt bij de ambassade en is ontslagen door ambassadeur Kanhai, heeft een proces aanhangig gemaakt.

“Indien uiteindelijk mocht blijken dat onze ambassadeur in India zich heeft schuldig gemaakt aan onhoorbare en/of incorrecte handelingen, wat zullen daarvoor de repercussies zijn?”, vraagt Santokhi aan president Bouterse. “Hoe denkt u met betrekking tot deze onverteerbare affaires de onderste steen boven te zullen krijgen.?”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April