Situatie PCS normaliseert zich
30 Jul 2016, 18:35
foto
PCS-topman Dayasankar Mathoera.


De directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), Dayasankar Mathoera, zegt aan Starnieuws dat de situatie met het personeel begint te normaliseren. De meeste personeelsleden die ingeroosterd waren voor het weekend, zijn op het werk verschenen. Van de bond heeft de directie geen formeel bericht gekregen over de status van de actie. Vrijdag zijn salarissen en het vakantiegeld overgemaakt naar het personeel.

Mathoera geeft aan dat deze maand iets moeilijker zou worden omdat ook vakantiegeld uitbetaald moest worden. Op 11 juli was er een onderhoud met de minister van Financiën, waarbij gevraagd werd om om de behoefte van deze maand door te geven en toe te lichten. De volgende dag waren de stukken opgestuurd, waarna nog enkele zaken moesten worden uitgelegd. Rond de 18e van de maand was alles rond. Bij PCS wordt er tegen de 25e van de maand uitbetaald.

"Wij hebben aangegeven dat SRD 4 miljoen nodig is om alle kosten te betalen. Financiën heeft vrijdag SRD 2,6 miljoen beschikbaar gesteld. Als eerste hebben wij besloten om het personeel uit te betalen," zegt Mathoera. Hij heeft de bondsvoorzitter rond half 10 vrijdag gebeld om door te geven dat het geld gelijk zou worden overgemaakt. Toch is besloten om de actie door te laten gaan, zegt Mathoera.

Vrijdag was de situatie onoverzichtelijk. Er werd hulp gevraagd bij het Nationaal Leger, maar nu blijkt het niet meer nodig te zijn. De weekenddienst wordt normaal gedraaid. Mensen hebben gezien dat het geld is overgemaakt. Mathoera gaat ervan uit dat de situatie maandag genormaliseerd is. Hij weet nog niet hoe artsen, specialisten en andere crediteuren betaald zullen worden. Hij heeft Financiën kenbaar gemaakt dat de rest van het geld nodig is om de noodzakelijke betalingen te kunnen verrichten.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April