Skoro afersi
27 Jul 2016, 13:13
foto


De kogel is door de kerk. Nadat al weken erover werd gesproken, hebben wij eindelijk de juiste informatie verkregen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft onlangs de officiële bedragen van de verschillende onderwijsniveaus/instellingen bekendgemaakt en zo een einde gebracht aan alle speculaties.

Ik ga ervan uit dat de bekendgemaakte tarieven, niet zomaar tot stand zijn gekomen, maar dat het ministerie samen met de verschillende onderwijsinstellingen en overige actoren om de tafel heeft gezeten, zaken goed heeft uitgewerkt, alvorens zij tot deze constatering zijn gekomen. Ik geef dit aan omdat ik hoop dat er geen verkeerde berekening is gemaakt, zoals dat bij de stroomtarieven het geval is geweest. Halverwege het schooljaar het tarief verhogen en of verlagen, lijkt mij immers onmogelijk.

Dat er in het onderwijs nogal veel hapert, is voor menigeen geen nieuws. Het onderwijs wordt meermalen, voor een groot deel negatief belicht. Een opsomming van (de meest recente) gebeurtenissen zou mij in deze dan ook veel te ver voeren. Ik denk zelf dat u geen vreemde in Jeruzalem bent en dus ook op de hoogte bent van deze zaken.

De laatste ontwikkelingen op dit gebied baren echter wel ernstige kopzorgen. Het lijkt alsof de heersende crises in ons land, ook in het onderwijs (volledige) ingang hebben gevonden met de introductie van wat wij kennen als schoolgeld, thans materiaalkosten. Grote delen van de samenleving hebben in niet mis te verstane woorden (op social media) laten weten dat dit besluit geen goede is geweest. Zelf kan ik dat heel goed begrijpen, niet alleen vanwege de late aankondiging/ bevestiging maar meer nog vanwege de moeilijke sociaaleconomische situatie waarin velen (van ons) zich bevinden.

Toch moeten we met z’n allen eerlijk zijn en toegeven dat onderwijs een dure grap is. In geen enkel land, hoe ontwikkelt of niet, is onderwijs goedkoop of op de koop toe gratis. Dat deze ooit genomen politieke beslissing nu wordt teruggedraaid, moet daarom niet als verassing gezien worden omdat niet alleen de overheid, maar ook de onderwijsinstellingen dit niet langer kunnen volhouden. Zoals door hen aangegeven, is de situatie niet langer werkbaar.

Nu bijkans aan het einde van dit schooljaar, moeten ouders zich voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Ik hoop van harte dat het ze lukt simpelweg omdat onderwijs belangrijk is. De voordelen van dit instrument voor zowel het individu als het land, zijn niet onbekend. Basic life skills en het aanleren van waarden en normen zijn daar onderdeel van.

Zoals vaak gesteld wordt, is onderwijs de sleutel tot succes. Echter lijkt deze stelling in ons land niet helemaal, en niet voor eenieder op te gaan. Vele die het regulier onderwijs hebben doorlopen, dromen van dit succes, alleen wordt deze droom geen realiteit, hetgeen de pijnlijke waarheid is. Mensen studeren, maar hebben na deze periode geen zekerheid van een (goed betaalde) baan. Het belang van scholing, onderwijs genieten, daar zien velen heden ten dage het nut van niet meer in. De drop-out cijfers liegen er niet om, maar ook de (maatschappelijke) uitwerkingen daarvan zijn zaken die onder een vergrootglas geplaatst moeten worden.

Dit brengt mij op het stuk van ontwikkeling. Elke samenleving streeft naar ontwikkeling. Het onderwijs is in dit proces onmisbaar. Wat ook belangrijk is, is human capital aangezien machines (gelukkig) niet al het werk kunnen doen. Er zijn goed geschoolde en ontwikkelde mensen nodig die van wanten weten en zo hun bijdrage leveren om dit doel te bereiken. We hebben het zo vaak over de toekomst. Deze kunnen wij veilig stellen door in onze kinderen en jongeren te investeren, middels onderwijs. Als onderwijs relatief duur wordt, zal de toekomst wellicht gevaar kunnen lopen. Ik denk dat we dat met z’n allen niet willen.
Ik geef toe dat de situatie zo niet langer uit te houden was, gratis werkt niet (lang)! Toch is het van belang goed na te gaan hoe onderwijs, een fundamenteel mensenrecht en onmisbaar voor de ontwikkeling van het individu en de natie, dusdanig toegankelijk gemaakt kunnen maken voor eenieder. Ik sluit af door toe te geven dat niets gratis is. Alleen de zon gaat door Gods genade voor niets en voor eenieder gratis op, de andere dingen kosten geld. En dat geldt zeker ook voor het onderwijs.

Nathalie Valpoort Bsc
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April