Verkeerde informatie Guyana over gele koorts in Suriname
24 Jul 2016, 14:16
foto


“Het klopt helemaal niet”. Zo reageert Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheid, op informatie vanuit Guyana over nieuwe gevallen van gele koorts in Suriname.

"Al dertig jaar lang hebben we deze ziekte niet in Suriname gehad,” zegt Resida. Overigens is het BOG al ruim zes weken gestart met een campagne om het risico voor gele koorts verder te doen afnemen. “Wat wel kan, is dat Guyana gezien de campagne die wij zijn gestart, ook hiermee is aangevangen. De campagne van ons kent verschillende aspecten waaronder het vaccineren van medewerkers op de grensposten. Verder zal er ook streng gelet worden op passagiers die komen vanuit de risicogebieden. De campagne duurt tot november dit jaar”, zegt Resida.

“Tot de risicogebieden wordt gerekend alle landen in de Amazone, maar voornamelijk in het zuidelijk deel van Afrika, waar gevallen van gele koorts uitbraak bekend zijn. Het gaat om landen zoals Congo en Angola. In de rest van de wereld is er geen epidemie uitgebroken”. De Amazone regio wordt volgens Resida gerekend tot risicogebied, omdat er nog sporadische gevallen zich voor doen. Vandaar ook de verhoogde alertheid.

Gele Koorts is een acute virale ziekte, overgedragen door de besmette Aedes Agypti muskiet, dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de overdracht van Zika, Chikungunya en Dengue. De ziekte begint 3 tot 6 dagen na de steek en veroorzaakt hoge koorts, bloedingen en geelzucht bij veel van de patiënten en kan bij ernstig verloop zelfs tot de dood leiden (de helft van de gevallen).

“Wij rapporteren aan de International Health Regulation. Daar zijn ook de gegevens te halen. Dus het verhaal vanuit Guyana klopt van geen kant. Hoewel de krant geen formele bron is, willen wij wel gaan onderzoeken waar de informatie vandaan komt”, zegt Resida.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April