Coalitie ondersteunt motie gezondheidszorg oppositie
23 Jul 2016, 02:55
foto
Coalitie en oppositie eensgezind over aanpak van problemen binnen de gezondheidssector. De motie is ingediend door de oppositie en goedgekeurd met 44 stemmen. (Foto: Raoul Lith)


De coalitie heeft vrijdag vóór een motie over gezondheidszorg gestemd, die ingediend was door de oppositie. Na onderhandelen tijdens een schorsing, zijn de scherpe kanten uit de motie verwijderd. De motie die het Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) had gepresenteerd, werd met algemene 44 stemmen aangenomen. Het komt weinig voor dat de coalitie meegaat met een motie ingediend door de oppositie.

Karta-Bink voerde aan dat mensen moeten kunnen rekenen op een goede gezondheidszorg en een goede pensioenverzekering. De hoge koers heeft een negatieve invloed op de dienstverlening in de gezondheidszorg. De problemen in de gezondheidszorg baren zorgen. Het Assembleelid haalde aan dat de regering heeft aangegeven dat het sociaal zekerheidsstelsel gegarandeerd moet zijn. In de motie wordt de regering opgeroepen om de garantie in te bouwen voor een goed sociaal zekerheidsstelsel.

NDP-fractieleider André Misiekaba zegt in gesprek met journalisten dat ook de coalitie zich zorgen maakt over de gezondheidszorg. Er is onderhandeld met de oppositie om enkele aanpassingen aan te brengen in de oorspronkelijke motie. Zo werd in de originele motie gesproken over verval in de gezondheidszorg. Misiekaba stelt dat er problemen zijn in de gezondheidszorg, maar er is geen sprake van verval. De oppositie wilde ook een deel van de gelden van het Internationaal Monetair Fonds gebruiken voor pensioenen, maar deze middelen zijn bestemd als betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank van Suriname. De regering kan geen andere bestemming hieraan geven.

Misiekaba is blij dat de coalitie en oppositie elkaar hebben kunnen vinden. Dat zou met meer moties het geval zijn, als er geen steken onder water opgenomen worden in de overwegingen. De overige drie moties van de oppositie over corruptie, belastingen en steun aan ondernemers werden niet goedgekeurd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April